«Με στόχο τη διατήρηση της ενότητας, αποφάσισα να παραιτηθώ από τη θέση του προέδρου την Κυριακή 21 Ιουνίου» ανακοίνωσε ενώπιον της Βουλής ο κ. Μάρτιν. Ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί την επόμενη ημέρα, όπως είπε. Πρόκειται για την πρώτη φορά εδώ και τρεις αιώνες που πρόεδρος της βρετανικής βουλής εξαναγκάζεται σε παραίτηση. Ο Μάρτιν κατέχει το αξίωμα αυτό από το 1999.
Χθες κατατέθηκε στο κοινοβούλιο πρόταση μομφής εναντίον του που έχουν υπογράψει 23 βουλευτές. Πολλοί βουλευτές του ζήτησαν ευθέως και δημοσίως να παραιτηθεί, κάτι που θεωρείται χωρίς προηγούμενο για τα βρετανικά δεδομένα. Οι Συντηρητικοί από την πλευρά τους ζητούν την άμεση προκήρυξη βουλευτικών εκλογών, ενώ είναι προγραμματισμένες για το Ιούνιο του 2010.
Συγκεκριμένα, ο αρχηγός των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον έκανε χθες λόγο για «παράλυση» του πολιτικού συστήματος και ζήτησε τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Σήμερα δήλωσε ότι το ζητούμενο είναι η αλλαγή των βουλευτών και όχι του προέδρου. «(Οι Βρετανοί) θέλουν να εκλέξουν νέα βουλή. Η γνώμη τους είναι ότι το να αλλάξουν ένα άτομο με αστεία μαύρη στολή με ένα άλλο άτομο με αστεία μαύρη στολή δεν θα κάνει και μεγάλη διαφορά», όπως είπε στο BBC.
Το σκάνδαλο με τις αλόγιστες βουλευτικές δαπάνες έχει οδηγήσει στην παραίτηση ενός υφυπουργού, δύο βουλευτών των Εργατικών και ενός συμβούλου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Μάρτιν βρέθηκε στο στόχαστρο έντονων επικρίσεων, καθώς θεωρήθηκε ότι αγνόησε τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια σε σχέση με τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι βουλευτές για τις δαπάνες τους. Η δημόσια εικόνα της Βουλής έχει υποστεί βαρύ πλήγμα από τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις της εφημερίδας Daily Telegraph για το πώς οι βουλευτές «συμπλήρωναν» το μισθό τους, ζητώντας να τους καλυφθούν έξοδα που δεν είχαν καμία σχέση με την εκτέλεση των καθηκόντων τους, όπως απαιτεί ο κανονισμός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr