Οπως σημειώνει ο διεθνής οίκος, υπάρχουν ενδείξεις πως η ανοδική πορεία των χρηματιστηρίων οφείλεται στους σορτάκιδες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της G.S οι μετοχές που παρουσίασαν το μεγαλύτερο ποσοστό δανεισμού, δηλαδή που συγκέντρωσαν τις πεσσότερες short θέσεις, υπεραπέδοσαν με ποσοστό 55% από τα πρόσφατα χαμηλά τους, ενώ οι μετοχές που δεν προτίμησαν και τόσο οι σορτάκιδες, σημείωσαν άνοδο κοντά στο 30%.
Ετσι, το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο. Το σορτάρισμα σχετίζεται άμεσα με το ράλι. Επιπλέον, ο διεθνής οίκος υπογραμμίζει πως αυτό δεν οφείλεται απλά στο ότι οι μετοχές με τις μεγαλύερες short θέσεις είναι αυτές του χρημαοτοικονομικού κλάδου, δηλαδή οι τράπεζες καθώς και οι κυκλικές μετοχές, οπότε τα καλύτερα θεμελιώδη πυροδότησαν το ράλι. Σημαντικό ρόλο σοτ ράλι έπειξε και η βελτίωση των οικονομικών νεών καθώς και η μείωση της νευρικότητα γύρωα πό το χρηματοοικονομικό σύστημα.
Οπως επισημαίνει πάντως, το σορτάρισμα έχει μειωθεί σημαντικά ακόμα και σε αυτές τις μετοχές που παρουσίαζαν τις μεγαλύτερες θέσεις. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο μόνο το 2,9% των μετοχών σορταρίστηκε, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 ετών, όταν το 2008 το ποσοστό αυτό άγγιζε το 4%.
Αν και το short squeeze προφανώς επηρέασε πολλές μετοχές, ο διεθνής οίκος πιστεύει πως τα βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία ήταν ένας πιο σημαντικός οδηγός του ράλι. Ομως δεδομένης τη πτώσης του δανεισμού μετοχών, μία οποιαδήποτε περαιτέρω ώθηση λόγω short squeeze στις αγορές, αναμένεται πια να είναι λιγότερο εμφανής στην απόδοση των μετοχών καθώς το momentum των οικονομικών στοιχείων είναι αυτό που θα είναι ο παράγοντας-κλειδί, εάν θέλουμε να μιλάμε για συνέχιση και διατήρηση του ράλι.
Κ.Ε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr