Απώλειες στην Ευρώπη
Με απώλειες τελικά έκλεισαν οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, αφού η αύξηση κατά 30,5% που κατέγραψαν οι επενδύσεις της Κίνας σε υποδομές κατά το πρώτο τετράμηνο του 2009 και η μικρότερη πτώση των τιμών κατοικιών στη Μ. Βρετανία, δεν αποτέλεσαν ισχυρές ενδείξεις ότι τα χειρότερα έχουν παρέλθει. Οι επενδυτές θεώρησαν ότι το πρόσφατο ράλι ανόδου που έχουν πραγματοποιήσει οι κεφαλαιαγορές δεν ανταποκρίνονται σε ανάλογο outlook της οικονομίας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,3% στις 205,88 μονάδες, ενώ ο MSCI Asia Pacific βρέθηκε στο -0,9%. Ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε κατά 1,3%.
Των κερδών στον κλάδο λιανικής ηγήθηκαν οι Tesco και Next καθώς η ICAP συστήνει τις μετοχές του κλάδου, ενώ οι λιανικές πωλήσεις στην Αγγλία ανέκαμψαν τον Απρίλιο.
Ράλι 15% για την Babcock International η οποία προχώρησε σε αύξηση του μερίσματός της.
Σημαντικά κέρδη αποκόμισαν οι εταιρίες κατασκευής χημικών προϊόντων, με τη Rhodia να βρέθηκε στο +10,7% και τη Lanxess στο +5%. Οι αναλυτές τόσο της JPMorgan όσο και της Credit Suisse προέβησαν σε ανοδικά αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τις μετοχές του κλάδου που αναμένεται να καταγράψει σημαντικό ριμπάουντ.
Από την άλλη, απώλειες 2,4% αποκόμισαν η Aeronautic, Defence &Space, η οποία ανακοίνωσε βουτιά 40% στα κέρδη α΄ τριμήνου.
Απώλειες 4,4% και για την Imperial Tobacco, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι οι δαπάνες για μείωση των θέσεων εργασίας θα οδηγήσουν σε απόφαση για μη διανομή μερίσματος.
Στο -2,4% κινήθηκε η EADS η οποία ανακοίνωσε μεγαλύτερη των εκτιμήσεων συρρίκνωση κερδών στο α΄ τρίμηνο κατά 40% στα 170 εκατ. ευρώ.
Απώλειες 8,2% και για την Enterprise η οποία μείωσε το μέρισμα δευτέρου εξαμήνου.
Νευρικότητα και απώλειες στη Wall
Νευρικότητα επικρατεί στους δείκτες της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς, ύστερα από τις αρνητικές προβλέψεις αναλυτών, αλλά και του νομπελίστα οικονομολόγου Paul Krugman για την αμερικανική οικονομία. Από την άλλη, στήριγμα στους δείκτες παρέχουν οι δηλώσεις του διοικητή της Fed Μπεν Μπερνάνκι ότι οι προσπάθειες των τραπεζών να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίων είναι «ενθαρρυντικές». Κέρδη αποκομίζει ο πετρελαϊκός κλάδος, καθώς το αργό ξεπέρασε τα 60 δολάρια το βαρέλι.
Στο επίκεντρο της πτώσης βρίσκονται οι General Motors και Ford, οι δύο μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση της δεύτερης ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε πώληση 300 εκατ. μετοχών.
Από την άλλη, ισχυρά κέρδη αποκομίζει ο πετρελαϊκός κλάδος με τις ConocoPhillips και Schlumberger να ηγούνται των κερδών καθώς η τιμή του αργού ξεπέρασε τα 60 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το Νοέμβριο.
Στο χρηματοπιστωτικό κλάδο άνοδο 1,6% καταγράφει η Citigroup, ύστερα από τις δηλώσεις του διοικητή της Fed Μπεν Μπερνάνκι χθες που σημείωσε ότι οι αυξήσεις κεφαλαίων στις οποίες προέβησαν οι αμερικανικές τράπεζες ήταν «ενθαρρυντικές».
Κέρδη 2,1% και για τη Bank of America, η οποία προχώρησε σε πώληση μεριδίου 5,8% στην China Construction Bank έναντι 7,3 δις. δολαρίων, σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Κέρδη 7,6% για την MBIA η οποία ανακοίνωσε κέρδη για δεύτερη φορά σε διάστημα επτά τριμήνων.
Ακόμη, οι οικονομολόγοι σύμφωνα με το Bloomberg υποβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους για την ανάκαμψη της ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας και βλέπουν την ανεργία να ξεπερνά το 85 μέχρι το 2011. Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8,5% το 2011, ύστερα από 9,6% το 2010. Η ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,8% το 2011, ύστερα από 1,9% το 2010.
Τέλος ο νομπελίστας οικονομολόγος, Paul Krugman, σημείωσε ότι το ράλι δύο μηνών στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές, στηρίχθηκε σε προσδοκίες μια ταχείας οικονομικής ανάκαμψης, η οποία όμως είναι απίθανο να συμβεί. Πιο συγκεκριμένα,
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr