Σημαντικές απώλειες στη Wall
Με αρνητικά πρόσημα κινήθηκαν οι αμερικανικοί δείκτες, ύστερα από τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις τραπεζών ότι θα προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Αυτήν την εβδομάδα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα μακροοικονομικά στοιχεία για ανεργία και βιομηχανική παραγωγή τα οποία θα προβλέπονται θετικά ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που αμφιβάλλουν κατά πόσο θα ξεκαθαρίσουν την μακροπρόθεσμη εικόνα.
Στο επίκεντρο της πτώσης κυριάρχησε ο τραπεζικός κλάδος, με τις Capital One Financial, U.S. Bancorp και BB&T να κλείνουν με απώλειες ανω του 6%, ενώ και οι Bank of America, JPMorgan και Wells Fargo υποχώρησαν πέραν του 5,5%.
Στο -11% βρέθηκε και η General Motors, μετά τις δηλώσεις του CEO της εταιρείας Fritz Henderson, στις οποίες χαρακτήρισε επείγουσα την ανάγκη χρηματοδότησης του ευρωπαϊκού βραχίονα της, αφού σχεδιάζει στο τέλος αυτής της εβδομάδας να υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στο αρθρο 11 του Πτωχευτικού Αμερικανικού Κώδικα. Πιο συγκεκριμένα, ο Henderson ανέφερε ότι παραμένει πιθανή η πτώχευση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, όσο, μάλιστα, πλησιάζει η 1η Ιουνίου, όταν και λήγει η προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει η εταιρεία να αποδείξει τη βιωσιμότητα της.
Σημειώνεται ότι ο Henderson θεωρεί πολύ σημαντικό να λειτουργεί η εταιρεία με διαφορετικούς βραχίονες, αφού έτσι θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με περισσότερες πηγές χρηματοδότησης.
Απώλειες 12% και για την ασφαλιστική Prudential Financial, η οποία ανακοίνωσε ότι οι οφειλές της προς τρίτους αυξήθηκαν κατά 36% το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι έχει αποτύχει να βελτιώσει το χαρτοφυλάκιο της, το οποίο «πάσχει» από προβληματικά ενυπόθηκα δάνεια.
Απώλειες και για τον κλάδο των σιδηρομεταλλευμάτων, μετά την πτώση που σημείωσε ο χαλκός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, η οποία έφτασε το 2,7%. Η Alcoa υποχώρησε 3,6% και η Freeport-McMoRan Copper & Gold έχασε 1,8%.
Στο -1,3% βρέθηκε η Exxon, σαφώς επηρεασμένη από τη διόρθωση που σημειώθηκε στο αργό, το οποίο υποχώρησε κατά 0,2% στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.
Αναλυτές σχολιάζουν πως μετά και το πρόσφατο ράλι της προηγούμενης εβδομάδας ενδέχεται να πρόκειται για κατοχύρωση κερδών αλλά και να πρόκειται για την αρχή αποκλιμάκωσης της ανόδου, καθώς αναμένουν το φαινόμενο "W".
Απώλειες στην Ευρώπη
Με απώλειες κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο της πτώση των εταιρειών σιδηρομεταλλευμάτων και πετρελαίου. Η πτώση των εν λόγω commodities, σε συνδυασμό με την αλματώδη ανοδο της προηγούμενης εβδομάδας, προκάλεσε ανασφάλεια στους επενδυτές, οι οποίοι περιμένουν οι αγορές να διορθώσουν μετά το ράλι της τελευταίας περιόδου.
Κατά 1,5% υποχώρησε ο δείκτης Dow Jones Stoxx 600, ενώ διαμορφώθηκε στις 206,43 μονάδες, ο οποίος όμως διαπραγματεύτηκε σε επίπεδα υψηλότερα σε σχέση με τα κέρδη των τελευταίων πέντε ετών.
Στο επίκεντρο της πτώσης βρέθηκαν οι BHP Billiton και Royal Dutch Shell, οι οποίες υποχώρησαν κατά 1%, στον απόηχο της πτώσης του χαλκού, του νικελίου και του μόλυβδου. Για τον ίδιο λόγο υποχώρησε κατά 9,7% και η Lonmin.
Απώλειες που ξεπέρασαν το 3,8% σημείωσε και η STMicroelectronics, μετά την υποβάθμιση της από τη UBS, με σύσταση sell. Σε υποβάθμιση και της Infineon Technologies προχώρησε η UBS, η οποία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 9,4%.
Στο -12% βρέθηκε η TUI, η οποία ανακοίνωσε κέρδη 415 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2009, χάνοντας τον στόχο των 598 εκατ. ευρώ που είχε θέσει η πλειονότητα των αναλυτών.
Στον αντίποδα της πτώσης βρέθηκε η G4S, η οποία σημείωσε κέρδη 6,5%, μετά την ανακοίνωση για ανοδο 24% των λειτουργικών κερδών του πρώτου τριμήνου του έτους, εξαιτίας της αντίστοιχη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr