Κέρδη στη Wall
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall, παρόλο το «γκελ» που έκανε ενδοσυνεδριακά ο δείκτης Nasdaq. Ο τραπεζικός κλάδος αναδείχθηκε πρωταγωνιστής, καθώς ο πρόεδρος της Federal Reserve Ben Bernanke χαρακτήρισε ''ανακουφιστικά'' τα αποτελέσματα των stress tests για τις αμερικανικές τράπεζες. Επίσης, ώθηση στους δείκτες παρέχουν και τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας.
Σε επίπεδο εβδομάδας οι αμερικανικοί δείκτες κατέγραψαν πολύ σημαντικά κέρδη. Ο Dow ενισχύθηκε κατά 4,4%, ο Nasdaq κατά 1,2% και ο S&P 500 κατά 5,9%.
Δέκα από τις 19 μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες χρειάζονται συνολικά νέα κεφάλαια ύψους 74,6 δισ. δολάρια για να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των stress tests. Σύμφωνα με τον Bernanke, το αποτέλεσμα θα έπρεπε να καθησυχάσει τους επενδυτές για την αξιοπιστία του οικονομικού συστήματος.
Η Citigroup κατέγραψε κέρδη άνω 7,3%, καθώς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των stress tests, χρειάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 5,5 δισ. δολαρίων. Η Bank of America, που χρειάζεται νέα κεφάλαια ύψους 33,9 δισ. δολαρίων ενισχύθηκε κατά 4,1%. Ακόμη η Wachovia προέβη σε ανοδική αναθεώρηση της σύστασης για τη BofA σε «market perform» από «underperform».
Αλμα 59% για τη μεγαλύτερη τράπεζα του Οχάιο τη Fifth Third Bancorp, η οποία χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου 1,1 δις. δολαρίων. Ακόμη, κέρδη 3,7% σημείωσε η JPMorgan ενώ στο +7,2% βρίσκεται η Goldman Sachs. Και οι δύο τράπεζες πέρασαν το stress test με επιτυχία χωρίς να χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες εταιρίες του χρηματοπιστωτικού κλάδου, απώλειες 3,2% σημείωσε η Wells Fargo, η οποία διαθέτει σύμφωνα με τα αποτελέσματα μικρό κεφάλαιο για να αποφύγει μια παρατεταμένη ύφεση. Ακόμη, απώλειες 4,1% σημείωσε η Morgan Stanley η οποία προχώρησε σε πώληση μετοχών στα 24 δολάρια για να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 3,5 δις. δολαρίων, έναντι 2 δις. που αρχικά είχε ανακοινωθεί, καθώς οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι χρειάζεται επιπλέον κεφάλαιο.
Σημαντικά κέρδη αποκόμισαν οι Target και AMR (μητρική της American Airlines), ύστερα από τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου. Ειδικότερα, με ισχυρό ρυθμό συνέχισε να «χάνει» θέσεις εργασίας η αμερικανική οικονομία και τον Απρίλιο με το ρυθμό ανεργίας να αναρριχάται στο 8,9% ήτοι σε υψηλό 26 ετών και τα μισθολόγια Απριλίου (εκτός του γεωργικού τομέα) να βρίσκονται κατά 539.000 χαμηλότερα. Πάντως, τα στοιχεία ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αντικατοπτρίζοντας μια μικρή εξομάλυνση της αγοράς εργασίας σε σχέση με τις μαζικές απολύσεις του προηγούμενου μήνα.
Από την άλλη, απώλειες 10% σημείωσε η ασφαλιστική Genworth Financial η οποία ανακοίνωσε ζημιές για το τέταρτο τρίμηνο. Ακόμη, στο -3,3% βρέθηκε η φαρμακοβιομηχανία Celgene ύστερα από τη σύσταση «sell» από «neutral», στην οποία την υποβάθμισε η Goldman Sachs.
Κέρδη και στην Ευρώπη
Σε υψηλά τεσσάρων μηνών βρέθηκαν οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον τραπεζικό κλάδο να κλείνει με τα σημαντικότερα κέρδη, ύστερα από τα «ανακουφιστικά» αποτελέσματα του stress test των αμερικανικών τραπεζών.
Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες και σε εβδομαδιαία βάση με το FTSE να βρίσκεται 5,14% υψηλότερα, τον CAC κατά 4,83% και τον DAX 3,03%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,2% στις 208,76 μονάδες. Νωρίτερα ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε κέρδη 0,4%.
Η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας σημείωσε άνοδο 4%, ενώ η UBS ενισχύθηκε κατά 1,1%. Η Royal Bank of Scotland σημείωσε κέρδη 13%. Η μεγαλύτερη κρατική τράπεζα στην Αγγλία γύρισε σε ζημιά ύψους 857 εκατ. στερλινών (1,29 δισ. δολάρια) κατά το πρώτο τρίμηνο από κέρδη ύψους 245 εκατ. στερ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr