Η ανάρρωση της παγκόσμιας οικονομίας πρέπει να πάρει και θα πάρει χρόνο, ενώ το τρέχον έτος θα προσφέρει καλύτερες περιόδους από τη σημερινή για την είσοδο στις μετοχικές αγορές
Η λέξη «βαρετά» πολύ απλά δεν συγκαταλέγεται στο λεξιλόγιο των επενδυτών σε μετοχικούς τίτλους. Μέχρι και πριν από 2 μήνες οι επενδυτές προσπαθούσαν να προεξοφλήσουν την βαθύτερη ύφεση στη μεταπολεμική ιστορία, ενώ τώρα συζητούν την πιθανότητα για μία ανάκαμψη σε σχήμα V. Πριν δύο μήνες, το χρηματοοικονομικό σύστημα θεωρείτο ότι βρισκόταν ένα βήμα πριν τον όλεθρο, ενώ τώρα οι επενδυτές σπεύδουν να αγοράσουν μετοχές, οι τιμές των οποίων έχουν διπλασιασθεί ή και τριπλασιασθεί. Τι άλλαξε λοιπόν; Και το πιο σημαντικό: είναι διατηρήσιμο;
Οι Κασσάνδρες ήταν αρκετά σιωπηλές το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς οι μετοχικές αγορές ανέκαμψαν ραγδαία και πλέον βρίσκονται σε θετικό έδαφος από την αρχή του έτους. Όλες οι επενδύσεις που θα έπρεπε οι επενδυτές να είχαν στην κατοχή τους το 2008, έχουν χάσει έδαφος (φαρμακευτικές, τηλεπικοινωνίες, τρόφιμα κ.τ.λ.), ενώ μετοχές των κυκλικών κλάδων και αυτές του χρηματοπιστωτικού τομέα απογειώθηκαν.
Μία τέτοια αντιστροφή της τάσης είναι αναμενόμενη σε κάθε ανάκαμψη, αλλά η ταχύτητά της και το μέγεθος της συγκεκριμένης εναλλαγής είναι από ιστορικής άποψης ακραία. Ως ένα βαθμό οφείλεται από την αναγκαστική επανατοποθέτηση επενδυτών στην αγορά και από την ολοένα και αυξανόμενη πεποίθηση ότι τελικά η παγκόσμια οικονομία θα αποφύγει μία μακροχρόνια και πολύ επώδυνη συρρίκνωση.
Είναι ξεκάθαρο ότι τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία και τα εταιρικά κέρδη που ανακοινώθηκαν υπήρξαν λιγότερο άσχημα από τα αναμενόμενα. Ωστόσο, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορεί τα οικονομικά στοιχεία να ανακάμπτουν από ακραίως χαμηλά επίπεδα, αλλά ακόμα σηματοδοτούν συνθήκες ύφεσης. Επίσης, η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας έχει σχέση με το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αναπληρώνουν τα αποθέματά τους, παρά στο ότι αυξάνεται η
καταναλωτική ζήτηση. Τα εταιρικά κέρδη εξέπληξαν θετικά λόγω της άμεσης μείωσης του εργατικού κόστους, με ρυθμό πιο γοργό απ ό,τι σε προηγούμενες υφέσεις και όχι λόγω της αύξησης των εσόδων τους. Ο συνδυασμός του υψηλού επιπέδου ανεργίας και της πτώσης των τιμών κατοικίας καθιστά λιγότερο πιθανό το ενδεχόμενο μίας άμεσης ενίσχυσης της κατανάλωσης.
Ωστόσο, στο παιχνίδι εισέρχεται και ένας ακόμα παράγοντας, η Κίνα! Η Κίνα κάνει χρήση του πλεονάσματός της για να ενισχύσει την παροχή δανείων και προχωρά σε έργα υποδομής με επιτυχία, καθώς έχει τη δυνατότητα να ελέγχει το τραπεζικό σύστημα αλλά και το σύνολο της εγχώριας οικονομίας της. Ουσιαστικά η Κίνα με αυτή την πολιτική ενισχύει την οικονομία της και ελπίζει ότι μπορεί να το κάνει μέχρις ότου η παγκόσμια οικονομία ανακάμψει.
Μάλιστα, τα βελτιωμένα στοιχεία στην Κίνα αποτέλεσαν το έναυσμα για ενίσχυση του κλίματος στις αγορές και ειδικότερα στις αναδυόμενες και στα εμπορεύματα (commodities).
Μετά από μία ανοδική κίνηση της τάξεως του 30% σε μόλις 2 μήνες, οι μετοχές προεξοφλούν την πιθανότητα μίας οικονομικής ανάκαμψης σχήματος V. Θεωρούμε ότι αυτό είναι πρώιμο να εκτιμηθεί. Η τρέχουσα ύφεση είναι βαθιά και η όποια ανάκαμψη θα αποδυναμωθεί όσο η επίδραση των κρατικών ενισχύσεων θα υποχωρεί και η διαδικασία μείωσης του χρέους θα επιβαρύνει την επένδυση και την κατανάλωση. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη κάτω από το 2% για το 2010, με θετική συνεισφορά μόνο στις αναδυόμενες αγορές. Αν μία ισχυρή ανάκαμψη λάβει χώρα, θα χρειαστεί να παρακάμψει την αναγκαία διαδικασία αναδιάρθρωσης της οικονομίας και να αποτρέψει τη μείωση του χρέους στον ’γγλο - Σαξονικό κόσμο. Θα έμοιαζε με την επιστροφή ενός αθλητή στην αγωνιστική δράση μετά από ένα τραυματισμό πριν από την απαραίτητη ανάρρωσή του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr