Ισχυρές ρευστοποιήσεις στην Ευρώπη
Έντονα πτωτικά έκλεισαν οι δείκτες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, ύστερα και από το αρνητικό ξεκίνημα της συνεδρίασης στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, εξαιτίας της έντονης ανησυχίας για τον ιό της γρίπης των χοίρων. Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλλε η πτώση στον τραπεζικό και τον ταξιδιωτικό κλάδο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,5% στις 193,58 μονάδες. Ο δείκτης MSCI Asia Pacific υποχώρησε κατά 2,2%. Ο MSCI World Index υποχώρησε κατά 1,3%, με τις απώλειές του από τις αρχές του 2009 να ανέρχονται στο 5,9%.
Στο «κόκκινο» βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος, ύστερα από το δημοσίευμα της WSJ για τις αμερικανικές τράπεζες. Οι Barclays, Credit Suisse και ΒΝP Paribas σημείωσαν πτώση άνω του 3%.
Η Deutsche Bank σημείωσε απώλειες της τάξης του 6,7%. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας επέστρεψε στην κερδοφορία και τα κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 1,19 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους, από ζημιές 131 εκατ. ευρώ για το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
''Έχουμε ακόμα πολλά προβλήματα μπροστά μας,'' δήλωσε ο Philippe Gijsels, αναλυτής της Fortis Global Markets στο Bloomberg. ''Οι περισσότερες τράπεζες πρέπει να περάσουν το stress test αλλιώς θα δημιουργηθεί πολύ άγχος,'' επισήμανε ο Gijsels.
Έντονα πτωτικά κινήθηκε ο κλάδος των εμπορευμάτων και στην Ευρώπη με την ArcelorMittal να κλείνει στο -5,7% και τηBHP Billiton με απώλειες της τάξεως του 2,6%.
Ο ταξιδιωτικός κλάδος δέχτηκε ισχυρές πιέσεις, με την Air Liquide να κλείνει με απώλειες 5,1%, ενώ η Air-France KLM με 2,6% και η Carnival με 5%. Η ιρλανδική Air Lingus βρέθηκε στο -19,7%, καθώς εκτιμά ότι τα μεγέθη του 2009 θα είναι χειρότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.
Ακόμη πτώση 2,1% σημείωσε η KPN η μεγαλύτερη ολλανδική εταιρία τηλεφωνίας, η οποία ανακοίνωσε πτώση 5,4% στα κέρδη πρώτου τριμήνου.
Απώλειες και για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, με τη Renault και τη Peugeot Citroen, να κλείνουν με απώλειες 4,8% και 4,9% αντίστοιχα.
Κέρδη στη Wall
Σε θετικό πρόσημο κινούνται οι δείκτες στη Wall Street, ύστερα από την ανακοίνωση για τη σημαντική βελτίωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Απρίλιο, περιορίζοντας τις ανησυχίες που προκάλεσε το δημοσίευμα της WSJ που αναφέρει ότι BofA και Citigroup θα χρειαστούν επιπλέον αύξηση κεφαλαίων σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του στρες τεστ.
Ισχυρές απώλειες της τάξεως του καταγράφουν οι μετοχές των Bank of America (-7%) και Citigroup (-6%), μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο οι τράπεζες θα χρειαστεί να αυξήσουν το κεφάλαιό τους, όπως διαπιστώθηκε από τα stress tests. Ακόμη στο -4,5% κινείται η Wells Fargo και στο -2% η JP Morgan.
«Βουτιά» και για τις μετοχές των εταιριών του κλάδου των εμπορευμάτων, καθώς οι επενδυτές εκφράζουν έντονες ανησυχίες ότι η ιός της γρίπης των χοίρων θα οδηγήσει σε κάμψη της ζήτησης των εμπορευμάτων. Στο αρνητικό κλίμα των εταιριών του κλάδου των εμπορευμάτων συμβάλλουν και οι ζημιές που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο η U.S. Steel, με τις μετοχές της να κινούνται στο -9%. Η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρία παραγωγής ατσαλιού ανακοίνωσε ζημιές διπλάσιες των εκτιμήσεων των αναλυτών και μείωσε το μέρισμά της.
Στο «κόκκινο» βρίσκεται και ο κλάδος των αεροπορικών εταιριών καθώς έντονη είναι η ανησυχία ότι ο ιός της γρίπης των χοίρων θα μειώσει την τουριστική κίνηση. Η Delta Air Lines βρίσκεται στ -4%, η UAL στο -2% και η U.S. Airways στο -5%.
Από την άλλη, ανοδικά κατά 2% κινείται η Pfizer η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία παγκοσμίως η οποία ανακοίνωσε αποτελέσματα άνω των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Τέλος, στις μακροοικονομικές ειδήσεις της ημέρας, πτώση 2,2% κατέγραψαν οι τιμές των κατοικιών στις Η
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr