H εμπειρία του παρελθόντος όπως σημειώνει η Merrill Lynch, μας δείχνει πως ο αντίκτυπος της γρίπης σε οικονομία και αγορές, θα είναι προσωρινός, πάντως είναι πολύ νωρίς για να κρίνει κανείς την ακριβή επιροή του. Οι ανάλογες περιπτώσεις πάντως του παρελθόντος αποτελούν έναν καλό δέικτη για το που υπάρχουν κίνδυνοι. Ο διεθνής οίκος σημειώνει πως οι δύο βιομηχανίες που συνήθως επηρεάζονται το περισσότερο είναι ο τουρισμός και οι αερομεταφορές. Η ασιατικές χώρες είναι οι πιο ευάλωτες λόγω του μεγάαου βάρους αυτών των δύο κλάδων στην οικονομία τους.
Σε περίπτωση που η γρίπη εξαπλωθεί τοτε θα επηρεαστεί σημαντικά και το μέτωπο των καταναλωτικών δαπανών κια ιδάιτερα το λιανικό εμπόριο και οι κλάδοι υπηρεσιών των καταναλωτών όπως η ψυχαγωγία και τα εστιατόρια. Σημαντική θα είναι και η αρνητική επίπτωση στην ζήτηση για εξαγωγές χωρών για τις οποίες οι ΗΠΑ αποτελούν σημαντικό εμπορικό έταιρο λόγω των ενδεχομένων χαμηλότερων δαπανών στην αμερικάνικη οικονομία,
Η Merrill Lynch τονίζει πως αυτό που έχουμε μάθει από το ιό του SARS ο οποίος βέβαια αφορούσε κυρίως τις ασιατικές οικονομίες, είναι πως οι αφίξεις τουριστών στις «παθούσες» χώρες, σημείωσαν τεράστια βουτιά, και το ονομαστικό ΑΕΠ των εμπλεκομένων οικονομίων όπως και οι λιανικές πωλήσεις, κατέρρευσαν.
Η πιο σοφή επενδυτική στρατηγική αυτήν την στιγμή σύμφωνα με την M.L για εκείνους τους επενδυτές που θέλουν να προστατευτούν ( hedging ) ενάντια σε μία επιδημία, είναι να τηρήσουν στάση οverweight στις μετοχές του κλάδου των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, της ενέργειας και των φαρμάκων. Ωστόσο, για εκείνους τους επενδυτές που πιστεύουν πως η αγορά έχει αντιδράσει υπερβολικά στους φόβους, οι κλάδοι των αερομεταφορών, των ξενοδοχείων και των καταναλωτικών αγαθών, είναι άκρως ενδιαφέροντες αυτήν την στιγμή.
Ο διεθνής οίκος υποστηρίζει πως η υπεραντίδραση των αγορών αποτελεί μία εξαιρετική αγοραστική ευκαιρία. Η ιστορία μας μαθαίνει πως οι μετοχές τείνουν να υπερβάλλουν στις αντιδράσεις τους κατά την διάρκεια μιας επιδημίας, όπως στην περίπτωση του SARS, άρα μία υπερβολική αντίδραση αυτήν την φορά θα είναι πιθανότατα μία ακόμη εξαιρετική ευκαιρία εισόδου στην αγορά.
Την πορέια των αγορών στην περίπτωση του SARS συγκρίνει και η Deutsche Bank και το κατά πόσο αυτή η εμπειρία αποτελεί έναν καλό δείκτη για την εξέλιξη και τις συνέπειες στις μετοχές, της σημερινής κατάστασης, και καταλήγει πως σίγουρα ο άμεσος αρνητικός αντίκτυπος εντοπίζεται στον τομέα των αερομεταφορών αλλά και των εγχώριων μεταφορών στην χώρα ή την περιοχή όπου ξέσπασε η γρίπη. Εάν δεν αποδειχθεί ότι μπορεί να ελεγχθεί και να περιοριστεί, τότε θα επηρεαστούν η παραγωγή και το λιανικό εμπόριο.
Σε ότι αφορά τις ευρωπαϊκές αγορές σε περιπτώσεις του παρελθόντος όπως η Ασιατική γρίπη το 2005-2006 και ο ιός SARS το α εξάμηνο του 2003, η D.B τονίζει πως το SARS συνέβει σε μία φάση όπου τα χρηματιστήρια άγγιζαν τον πάτο τους. Συγκεκριμένα, η επίσημη ανακοίνωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον ιό του SARS έγινε ακριβώς την ίδια μέρα όπου ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600, άγιξε τον πάτο του στην bear market εκείνη!
Την κρίσιμη περίοδο, το α τρίμηνο του 2003, οι κλάδοι που επηρεάστηκαν το περισσότερο ήταν οι ασφάλειες ( -27%) και ακολούθησαν ο κλάδος των χημικών, των ΜΜΕ και των αερομεταφορών με απώλειες 20%, 19% και 15% αντίστοιχα. Επίσης ο κλάδος της υγείας σημείωσε πτώση 9%. Το β΄ όμως τρίμηνο, η αγορά ανέκαμψε δυναμικά και οι ασφάλειες ήταν ένας από τους δυναμικότερους κλάδους με κέρδη 28%.
Στην περίοδο-κλειδί της ασιατικής γρίπης, Ιανουάριο με Απρίλιο 2006, η ευρωπαϊκή αγορά πραγματοποίησε θετικότατη πορεία με κέρδη 9% με όλους του κλάδους εκτός των αερομεταφορών όπου οι απώλειες έφτασαν μόλις το 5%, να σημειώνουν εντυπωσιακά κέρδη!
Αυτό είναι το μάθημα που μας διδάσκει το παρελθόν σύμφνωνα με την D.B, ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως σήμερα το μακροοικονομικό περιβάλλ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr