• ΓΔ: 00
  • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
  • FTSE ΧΑ MID CAP0
  • Τζίρος0
  • €/$ 0 €/£ 0
    BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
  • Nasdaq00%
  • S&P 50000%
  • CAC 4000%
  • DAX00%
  • FTSE 10000%
  • Nikkei 22500%

Πτώση στη Wall- Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

00:00 - 28 Απρ 2009 | Ειδήσεις
Απώλειες καταγράφηκαν στη Wall, αφού ο Dow Jones κατέγραψε πτώση 0,64% στις 8.024,60 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 1.679,41 μονάδες με απώλειες 0,88% και τέλος ο S&P 500 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,01% στις 857,52 μονάδες. Με μεικτά πρόσημα διαμορφώθηκαν οι δείκτες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, αφού στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,27% στις 4.167,01 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε ανοδικά κατά 0,42% στις 4.694,07 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε οριακή πτώση 0,01% στις 3.102,43 μονάδες.

Απώλειες στη Wall

Με απώλειες έκλεισαν οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, αφού οι ανακοινώσεις των Humana και General Motors σχετικά με τα σχέδια μείωσης των υποχρεώσεων τους κατά 44 δισ. δολάρια, δεν επισκίασαν το φόβο του ιού της γρίπης των χοίρων, που έχει αφήσει πίσω του πάνω από 100 νεκρούς έστειλε στα «τάρταρα» τις αεροπορικές και τις εταιρίες με ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ενώ απογείωσε τις εταιρίες παραγωγής ψαριών και τις φαρμακοβιομηχανίες. Οι αναλυτές επικεντρώνουν τις ανησυχίες τους στο ενδεχόμενο παράτασης της παγκόσμιας κρίσης, αν η γρίπη λάβει περαιτέρω διαστάσεις.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται και οι Ηνωμένες Πολιτείες καθώς έχουν επιβεβαιωθεί 20 κρούσματα. Συμπτώματα της γρίπης των χοίρων παρουσιάζουν επίσης επτά Ισπανοί και ένας Ισραηλινός. Όλοι είχαν επισκεφθεί πρόσφατα το Μεξικό.

Οι νεκροί στο Μεξικό έφτασαν του 103, ενώ ο υπουργός Υγείας της χώρας, Χοζέ Εϊντζελ Κόρντοβα δήλωσε χθες ότι περίπου 400 άνθρωποι νοσηλεύονται από τα συνολικά ύποπτα 1.600 κρούσματα.

Στο +6% βρέθηκε η Humana, η οποία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του 2009 θα διαμορφωθούν στα 6,10 δολάρια ανά μετοχή, διαψεύδοντας θετικά τους αναλυτές.

Ανοδο 30% κατέγραψε η GM, η οποία ανακοίνωσε ένα ριζικό πλαίσιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας, το οποίο έγινε αποδεκτό από την επενδυτική κοινότητα.

Aλμα ανόδου σημείωσαν οι φαρμακοβιομηχανίες που κατασκευάζουν εμβόλια κατά της γρίπης. Η BioCrust βρέθηκε στο +62%, ενώ η Novavax στο +153%. Ακόμη κέρδη 4% σημείωσαν οι CVS Caremark και η Walgreen.

Απώλειες 12% σημείωσε η Smithfield Foods, η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής χοιρινών προϊόντων παγκοσμίως, ενώ στο -11% βρέθηκε η Tyson Foods.

Αντίθετα, κέρδη 7% κατέγραψε η Marine Harvest, η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής σολωμού, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι οι καταναλωτές θα στραφούν στην κατανάλωση ψαριού, λόγω της γρίπης των χοίρων. Στο +3,2% βρέθηκε και η μικρότερη ανταγωνίστριά της Cermaq.

Ισχυρή πτώση κατέγραψαν οι αεροπορικές εταιρίες και οι εταιρίες ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, εξαιτίας της πανδημίας που ξέσπασε. Η Carnival βρέθηκε στο -10%, η Las Vegas Sands στο -4,6%, η Marriott International στο -5,4%, η Host Hotels στο -4,1%, η UAL στο -8,9% και η Delta Air Lines στο -14%.

Η Alcoa ηγήθηκε των απωλειών των εταιριών του κλάδου παραγωγής πρώτων υλών με απώλειες 3,5%, καθώς οι τιμές των μετάλλων στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων σημειώνουν σημαντικές απώλειες.

Στο -2% κινήθηκε η μετοχή της General Electric, ύστερα από τη δήλωση του Lawrence Summers, οικονομικού συμβούλου του Προέδρου των ΗΠΑ ότι η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται για «αρκετό καιρό ακόμη». «Εκτιμώ ότι η οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται, και η απασχόληση θα καταγράψει μεγάλη μείωση για μεγάλο διάστημα του 2009», σημείωσε ο Summers στην εκπομπή «Fox News Sunday».

Τέλος, «βαρίδι» για τους δείκτες αποτέλεσε και η έκθεση της Credit Suisse που υποβαθμίζει σύσταση για τις αμερικανικές μετοχές, ενώ επισημαίνει ότι αμερικανική οικονομία θα καταγράψει σημαντική αύξηση της ανεργίας αυτή τη χρονιά.

Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εκτός από το χρηματιστήριο του Παρισιού που κατέγραψε οριακή πτώση, ωθούμενοι από τα κέρδη που σημείωσαν οι φαρμακοβιομηχανίες, στον απόηχο της μετάδοσης του υιού της γρίπης των χοίρων, γεγονός που επισκίασε τη βουτιά που κατέγραψε ο κλάδος των αεροπορικών εταιριών.

Νωρίτερα, ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 0,4% για πρώτη φορά μετά από πέντε συνεδριάσεις, παρά τα κέρδη που σημείωνε στην αρχή της συνεδρίασης. Απώλειες άνω του 1,3% κατέγραψε ο Dow Jones Stoxx 600 και στο -0,5% σημείωσε ο MSCI World Index.

Πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών και των ξενοδοχείων, με την Αir France-KLMΑκολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Reporter.gr on Google News

Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman