Η παγκόσμια οικονομική ύφεση αναμένεται να καταγράψει συρρίκνωση 1,3% το 2009, μακράν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έναντι 0,5% που ήταν η εκτίμηση του Ιανουαρίου. Για το 2010, το ΔΝΤ αναμένει ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 1,9%, έναντι 3% που προέβλεπε προηγουμένως. Ένα χρόνο νωρίτερα το ΔΝΤ προέβλεπε αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2009 κατά 3,8%.
Παράλληλα το ΔΝΤ προέβη σε αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για κάθε περιοχή και χώρα, σε σχέση με την προηγούμενη έκθεσή του τον Ιανουάριο. Τα σημαντικότερα προβλήματα αυτή τη στιγμή είναι οι οικονομικές δυσκολίες στην Ευρώπη και ο υπερδανεισμός στην Ανατολική Ευρώπη.
«Ο βασικός παράγοντας που καθορίζει την πορεία της ύφεσης και της ανάκαμψης θα είναι ο βαθμός προόδους στην προσπάθεια εξυγίανσης του χρηματοοικονομικού τομέα», επισημαίνει ο διεθνής οργανισμός. Η ανάκαμψη δεν είναι εξασφαλισμένη και θα εξαρτηθεί από τις προσπάθειες εξυγίανσης των ισολογισμών των τραπεζικών ιδρυμάτων και τα μέτρα τόνωσης της ζήτησης, αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Η περιοχή της ευρωζώνης θα βρεθεί αντιμέτωπη με ακόμη πιο βαθιά ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας από τις ΗΠΑ, καθώς η δραματική κάμψη στις εξαγωγές, μειώνει την εγχώρια ζήτηση και δεν επιτρέπει διορθωτικές κινήσεις στην οικονομία και στην αγορά εργασίας σε ορισμένες περιοχές», επισημαίνεται.
Η «αναδυόμενη» Ευρώπη, στην οποία περιλαμβάνονται η Βαλτική περιοχή και η Ανατολική Ευρώπη αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που προϋπήρχε της οικονομικής κρίσης της Ασίας.
Σημειώνει δε πως «ακόμα και όταν περάσει η κρίση, θα βρισκόμαστε σε μια δύσκολη μεταβατική περίοδο, με τα ποσοστά ανάπτυξης να είναι κάτω από τα αντίστοιχα των πρόσφατων ετών».
Πιο αναλυτικά, για την οικονομία των ΗΠΑ, το ΔΝΤ προβλέπει στασιμότητα το 2010, έπειτα από ισχυρή συρρίκνωση της τάξης του 2,8% φέτος. Για την Ευρωζώνη προβλέπει μια πτώση του ΑΕΠ κατά 4,2% φέτος και νέα ύφεση το ερχόμενο έτος. Καλεί, μάλιστα, τους Ευρωπαίους σε μεγαλύτερο συντονισμό απέναντι στην οικονομική κρίση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.
Η ύφεση θα είναι «ιδιαίτερα σοβαρή» στην Ιρλανδία και εκτός ζώνης ευρώ «αρκετά σοβαρή» στη Βρετανία, ενώ προβλέπει μεγάλη αύξηση της ανεργίας στις 16 χώρες της Ευρωζώνης, στο 10,1% το 2009 και 11,5% το 2010.
Να σημειωθεί ότι χθες το ΔΝΤ είχε προβλέψει ότι το κόστος της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης θα υπερβεί τα 4 τρισ. δολάρια
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr