Η υιοθέτηση του τελικού κειμένου έγινε πολύ νωρίτερα από ότι αναμενόταν και αποτελεί μια προσπάθεια διάσωσης της «Ντέρμπαν ΙΙ», που χαρακτηρίστηκε από τις αντιδράσεις για την ομιλία του Ιρανού προέδρου και από το δυτικό μποϊκοτάζ.
Ο Ιρανός πρόεδρος χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Ισραήλ «ρατσιστική», ωστόσο αφαίρεσε από το προσχέδιο της ομιλίας του μία φράση-άρνηση του Ολοκαυτώματος.
Η ΕΕ καταδίκασε έντονα τις δηλώσεις Αχμαντινετζάντ, ωστόσο οι αντιπροσωπείες των χωρών της που συμμετείχαν, παρέμειναν στη διάσκεψη. Τους διπλωμάτες της απέσυρε οριστικά μόνο η Τσεχική Δημοκρατία, παραδοσιακός σύμμαχος του Ισραήλ.
Η διάσκεψη είχε διχάσει τις χώρες-μέλη των Ηνωμένων Εθνών ήδη πριν την έναρξή της.
Τέσσερις χώρες της ΕΕ (Ιταλία, η Πολωνία, η Γερμανία και η Ολλανδία), καθώς και οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία αρνήθηκαν εξαρχής να συμμετάσχουν στη διάσκεψη, υπό το φόβο ότι θα χρησιμοποιηθεί ως βήμα για αντισημιτική κριτική, στοχοποίηση της Δύσης και θα τοποθετήσει τη θρησκεία πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Τα Ηνωμένα Έθνη διοργάνωσαν τη διάσκεψη στη Γενεύη σε μία προσπάθεια να επουλωθούν οι πληγές από την προηγούμενη διάσκεψη για το ρατσισμό που πραγματοποιήθηκε στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής το 2001. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αποχώρησαν από τη διάσκεψη εκείνη όταν οι αραβικές χώρες επιδίωξαν να χαρακτηρισθεί ο σιωνισμός ως ρατσισμός.
Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τον Ρατσισμό (Ντέρμπαν ΙΙ) δεν είναι «σε καμία περίπτωση αποτυχία, αλλά η αρχή μιας επιτυχίας», παρά την «αντισημιτική παραφροσύνη» του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ.
Ο Μπ.Κουσνέρ δήλωσε ότι η υιοθέτηση του κειμένου θα αποτελούσε «ήττα για τον Αχμαντινετζάντ».
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών επέκρινε επίσης την αποχή των ΗΠΑ από τη διάσκεψη, λέγοντας ότι είναι παράλογο να θέλει η Ουάσινγκτον να συνομιλήσει με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και να αρνείται να το ακούσει στην Γενεύη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr