Η συμφωνία προβλέπει ενίσχυση των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά 500 δισ. δολάρια, και τριπλασιασμό των κεφαλαίων για τη στήριξη των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την παγκόσμια κρίση, τα οποία και αγγίζουν πλέον τα 750 δισ. δολάρια.
Στις πιο φτωχές χώρες θα διοχετευτούν 6 δισ. δολάρια μέσω της συμφωνηθείσης από το ΔΝΤ πώλησης χρυσού. Η G20 στηρίζει τη χορήγηση επιπλέον πιστώσεων ύψους 100 δισ. δολαρίων προς τις φτωχότερες χώρες μέσω των διεθνών αναπτυξιακών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Παράλληλα, 250 δισ. δολάρια θα διατεθούν για την ενίσχυση του παγκόσμιου εμπορίου. Αποφασίστηκαν κυρώσεις κατά των «φορολογικών παραδείσων» και μέτρα υπέρ της διαφάνειας με την επιβολή αυστηρότερων κανονισμών για τον παγκόσμιο δημοσιονομικό έλεγχο. Δρομολογείται κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου ενώ θα υπάρξει και ρύθμιση της λειτουργίας των κεφαλαίων υψηλού κινδύνου και υιοθετούνται νέοι κανόνες για την καταβολή μερισμάτων και μπόνους στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Η συμφωνία προβλέπει παράλληλα τη συγκρότηση Συμβουλίου για την Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα με ενισχυμένες εξουσίες.
Εφεξής, η G20 θα καταγγέλλει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κάθε ενέργεια που θα παρακωλύει τη παγκόσμια ροή κεφαλαίων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου θα παρακολουθεί και θα καταγράφει σε τριμηνιαίες εκθέσεις την πορεία των μέτρων που λαμβάνονται.
Ικανοποίηση των μεγάλων
«Πρόκειται για την ημέρα που κόσμος ενώθηκε για να καταπολεμήσει την παγκόσμια ύφεση, όχι με λόγια, αλλά με ένα σχέδιο για την παγκόσμια ανάκαμψη και για τη μεταρρύθμιση και με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα» είπε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα χαρακτήρισε τη Σύνοδο ιστορική, «λόγω του εύρους και του μεγέθους των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, αλλά και εξ αιτίας του χρόνου και του μεγέθους της ανταπόκρισής μας».
Ακόμη και ο Γάλλος πρόεδρος Νικόλα Σαρκοζί που είχε απειλήσει με αποχώρηση από τη Σύνοδο νωρίτερα, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ήταν «καλύτερα από ό, τι θα μπορούσαμε να ελπίζουμε».
Αλλά και η Γερμανίδα καγκελάριος ’νγκελα Μέρκελ εξήρε την κατάληξη της Συνόδου. Είπε ότι τα νέα μέτρα προσφέρουν μία νέα «σαφή αρχιτεκτονική στη χρηματοπιστωτική αγορά» και η συμφωνία είναι «ένας πολύ-πολύ καλός, σχεδόν ιστορικός συμβιβασμός».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr