Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 3,49% στις 3.762,91 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε απώλειες 5,10% στις 3.989,23 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 4,27% στις 2.719,34 μονάδες
Ο MSCI World Index υποχώρησε 3,7% στο Λονδίνο, περιορίζοντας τα μηνιαία κέρδη του, που ήταν και τα υψηλότερα από το 2003. Την ίδια ώρα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 3,4%, «σβήνοντας» σχεδόν όλα τα κέρδη που είχε σημειώσει κατά τη διάρκεια του Μαρτίου.
Ισχυρή πτώση άνω του 9% κατέγραψαν οι μετοχές των Deutsche Bank και ΒΝP Paribas ύστερα από τις δηλώσεις Γκάιθνερ που προειδοποιούν για την ανάγκη νέων τεράστιων κυβερνητικών κεφαλαίων για τις τράπεζες.
Στο -14% βρέθηκε και η Barclays, «ψαλιδίζοντας» τα κέρδη της τάξεως του 66% που σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα, αν και η διοίκηση της τράπεζας δήλωσε ότι δεν θα χρειαστεί περεταίρω κεφάλαια από την κυβέρνηση. H Societe Generale «έκοψε» τη σύσταση της για την σε «sell» από «hold», αφού σύμφωνα με τους αναλυτές της θεωρεί ότι θα χρειαστεί επιπλέον 15 δισ. στερλίνες ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τον αυξημένο βαθμό μόχλευσης.
Στο -11% βρέθηκε και η UBS ύστερα από δημοσίευμα που τη φέρει να προχωρά σε απολύσεις 8.000 εργαζομένων της και σε διαγραφές δισεκατομμυρίων, παρόλο που ο εκπρόσωπος της τράπεζας αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.
Απώλειες άνω του 7% κατέγραψαν η μετοχές των Daimler και Peugeot Citroen, ακολουθώντας τη βουτιά της General Motors.
Αλμα της τάξεως του 30% κατέγραψε η μετοχή της γερμανικής Hypo Real Estate. Η εταιρεία εμφάνισε ζημιές μεγαλύτερες των εκτιμήσεων (5,46 δισ. ευρώ) για το 2008 και η κυβέρνηση θα αγοράσει μερίδιο 8,7%, ως πρώτο βήμα για την κρατικοποίησή της.
Ισχυρές απώλειες εκδηλώνονται και στον κλάδο των εμπορευμάτων με τις τιμές μεταλλευμάτων και πετρελαίου να βρίσκονται στο «κόκκινο». Η Xstrata βρέθηκε στο -10%, η ΑrcelorMittal στο -10%, η Royal Dutch Shell στο -3,6% και η BP στο -4%.
''Βουτιά'' στη Wall
Βουτιά καταγράφεται στους δείκτες της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας και των τραπεζών. Η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της GM, άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» για να έρθει στη συνέχεια η ομιλία Ομπάμα να δώσει τη χαριστική βολή.
Ο Dow Jones καταγράφει απώλειες 3,25% στις 7.523,77 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 1.498,04 μονάδες με απώλειες 3,05% και τέλος ο S&P 500 σημειώνει πτώση 3,30% στις 788,75 μονάδες.
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών με τις πολύπαθες General Motors και Chrysler να μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Οι μετοχές της General Motors κατρακυλούν στο -25%. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μ. Ομπάμα έδωσε τελευταία ευκαιρία για να παραδώσουν ένα αξιόπιστο σχέδιο αναδιάρθρωσης, σημειώνοντας ότι δεν θα γίνουν οι δύο εταιρείες «βάρος» στον Αμερικανό φορολογούμενο. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας των δύο εταιρειών, ζητώντας παράλληλα από τους μετόχους, τους πιστωτές και τους εργαζόμενους περισσότερες θυσίες για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στις προσπάθειες διάσωσης των δύο εταιρειών. «Δεν μπορούμε, δεν πρέπει και δεν θα αφήσουμε τις αυτοκινητοβιομηχανίες μας να χαθούν» δήλωσε ο πρόεδρος Μ. Ομπάμα στο διάγγελμα που εξήγγειλε πριν από λίγο, επισημαίνοντας όμως ότι δεν θα δεχτούν άλλο σχέδιο που δεν θα είναι αξιόπιστο. Εάν οι αυτοκινητοβιομηχανίες αποτύχουν για ακόμη μια φορά να διαχειριστούν τα προβλήματα τους, τότε θα τους αφήσει η κυβέρνηση να χρεοκοπήσουν.
Η GM έλαβε προθεσμία 60 ημερών από την αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο για τον περιορισμό των δαπανών, ως όρο για τη χορήγηση συμπληρωματικής βοήθειας από τις ομοσπονδιακές αρχές. Ανάλογη προθεσμία 30 ημερών πήρε και η αμερικανική
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr