Ο Dow Jones καταγράφει απώλειες 2,54% στις 7.578,41 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 1.507,53 μονάδες με απώλειες 2,44% και τέλος ο S&P 500 σημειώνει πτώση 2,58% στις 794,89 μονάδες.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama ανακοινώνει σήμερα το σχέδιό του για τη διάσωση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Η GM έλαβε προθεσμία 60 ημερών από την αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο για τον περιορισμό των δαπανών, ως όρο για τη χορήγηση συμπληρωματικής βοήθειας από τις ομοσπονδιακές αρχές. Ανάλογη προθεσμία 30 ημερών πήρε και η αμερικανική Chrysler για την επίτευξη συμφωνίας με την ιταλική Fiat ως όρο για τη χορήγηση συμπληρωματικής ομοσπονδιακής βοήθειας.
Οι δύο εταιρείες λειτουργούν βάσει κυβερνητικών δανείων ύψους 17,4 δισ. δολαρίων και ζητούν επιπλέον 16,6 δισ. δολάρια η General Motors και 5 δισ. η Chrysler, την ώρα που η ζήτηση στις ΗΠΑ βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών.
Μόλις σήμερα είδε το φως της δημοσιότητας ανακοίνωση που εξέδωσε στις 23 Μαρτίου ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, στην οποία επισημαίνεται η εμπλοκή των κυβερνήσεων Μπους και Ομπάμα στη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Fed ανέφερε ότι όλο αυτό το διάστημα η τράπεζα συνεργαζόταν με τις υπηρεσίες της κυβέρνησης για την χάραξη της καλύτερης πολιτικής που θα εξασφάλιζε οικονομική και νομισματική σταθερότητα, ενώ ήταν μόνο αυτή που μεριμνούσε ώστε να υπάρξει και σταθερότητα των τιμών, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
Σημειώνεται εδώ ότι σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, πολλοί πρόεδροι της Fed κατά το παρελθόν που προσπάθησαν να μειώσουν τον πληθωρισμό ήρθαν αντιμέτωποι με μίνι κρίσεις που προκάλεσαν περιορισμό της ρευστότητας στην αγορά ή και ανεργία. Αυτό που ο πρόεδρος της Fed φοβάται είναι ότι εξαιτίας των μέτρων που έχουν παρθεί για την ενίσχυση της οικονομίας, είναι πολύ πιθανό να έρθουμε αντιμέτωποι με ένα φαύλο κύκλο που θα συντηρεί ανά περιόδους τον πληθωρισμό και την ανεργία.
Σημαντική πτώση στην Ευρώπη
Εξακολουθούν να καταγράφουν ισχυρές απώλειες οι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ τα ομόλογα και το δολάριο ενισχύονται, την ώρα που η κυβέρνηση Ομπάμα προειδοποιεί ότι ορισμένες τράπεζες θα χρειαστούν «περεταίρω βοήθεια» από το Δημόσιο.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 2,35% στις 3.807,21 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει απώλειες 3,43% στις 4.059,52 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 2,33% στις 2.774,50 μονάδες
Ο MSCI World Index υποχωρεί 1,5% στο Λονδίνο, περιορίζοντας τα μηνιαία κέρδη του, που ήταν και τα υψηλότερα από το 2003. Την ίδια ώρα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχωρεί κατά 2,3%, «σβήνοντας» σχεδόν όλα τα κέρδη που είχε σημειώσει κατά τη διάρκεια του Μαρτίου.
Τα σχόλια στελεχών της αμερικανικής κυβέρνησης για τις τράπεζες και τα σενάρια για το μέλλον των GM και Chrysler οδήγησαν την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου 5 μονάδες βάσης χαμηλότερα, ήτοι στο 2,71%. Το δολάριο και το γεν ενισχύονται έναντι του ευρώ καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλείς επενδύσεις.
Η μετοχή της Citigroup υποχωρεί 7,3% και της Deutsche Bank 9,2% μετά και τα σχόλια του υπουργού Οικονομίας των ΗΠΑ Timothy Geithner ότι ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα χρειαστούν σημαντική βοήθεια από το Δημόσιο. «Μερικές τράπεζες θα χρειαστούν μεγάλα ποσά βοήθειας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Geithner.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τις τράπεζες να δείξουν περισσότερη «προθυμία» και αναλάβουν ρίσκα για να αποκατασταθεί ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις και να ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας. «Για να βγούμε από αυτή την κατάσταση, πρέπει οι τράπεζες να ρισκάρουν ξανά», σημείωσε.
Απώλειες της τάξεως του 3,2% καταγράφει και η JPMorgan στο χρηματιστήριο της Γερμανίας, αφού ο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr