Απώλειες στη Wall
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, αφού η ψυχολογία των επενδυτών επηρεάστηκε από τα διφορούμενα στοιχεία των εταιρειών που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα. Από τη μια μεριά, σημαντικές εταιρείες, όπως η Ford και η Merck, αξιολογήθηκαν με τη σύσταση της αγοράς, ενώ από την άλλη οι εκτιμήσεις για περεταίρω διαγραφές από την General Electric διατήρησαν το αίσθημα της ανασφάλειας των επενδυτών σε υψηλά επίπεδα. Σημαντική πίεση στους δείκτες ασκησαν και οι εκτιμήσεις για εκτίναξη του ελλείμματος της χώρας το 2009 και το 2010 εάν εγκριθούν τα πακέτα ενίσχυσης της οικονομίας της κυβέρνησης Ομπάμα.
Σε επίπεδο εβδομάδας οι αμερικανικοί δείκτες σημείωσαν μικρά κέρδη. Συγκεκριμένα, ο Dow ενισχύθηκε κατά 0,7%, ο Nasdaq κατά 1,8% και ο S&P 500 κατά 1,5%.
Αλμα 5,2% σημείωσε η δεύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ, η Ford, μετά την αναβάθμιση της σε σύσταση «buy» από την UBS.
Με σύσταση για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς αξιολογείται και η φαρμακοβιομηχανία Merck, από την Cowen & Co., η οποία σημείωσε κέρδη της τάξεως του 2,3%.
Στον αντίποδα, οι εκτιμήσεις ότι η GE θα σημειώσει νέες διαγραφές εξαιτίας της έκθεσης της σε ενυπόθηκα δάνεια στην Ευρώπη, οδηγεί τη μετοχή της να καταγράψει πτώση της τάξεως του 7,5%.
Στο -278% βρέθηκε και η American International Group, μετά τη χθεσινή απόφαση του Κογκρέσου να φορολογήσει κατά 90% τα bonus που έλαβαν στελέχη της. Απώλειες που ξεπερνούν το 4% καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές, με τις Bank of America, Wells Fargo και JPMorgan Chase να ηγούνται της πτώσης, με απώλειες 12%, 7,5% και 5,3% αντίστοιχα.
Η υποβάθμιση και η εκτίμηση ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα έλλειψης ρευστότητας το 2009 και το 2010 από τη UBS, οδηγεί την AutoNation στο -13%.
Σε αρνητική αναθεώρηση του ελλείμματος της αμερικανικής οικονομίας τα επόμενα δύο χρόνια προχώρησε το Γραφείο Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού των ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, πριν από δύο μήνες το εν λόγω γραφείο ανέφερε ότι το έλλειμμα της τάξεως του 1,7 τρισ. δολαρίων ή το 11,9% του ΑΕΠ το 2009, και το 2010 το έλλειμμα θα είναι στο 1,7 τρισ. δολάρια ή 7,9% του ΑΕΠ. Εάν εγκριθούν τα προγράμματα που πρότεινε ο πρόεδρος Ομπάμα, τότε το έλλειμμα θα ανέλθει στα 1,8 τρισ. δολάρια ή 13,1% του ΑΕΠ το 2009 και στα 1,4 τρισ. δολάρια ή 9,6% το 2010.
Την ίδια ώρα, το CBO πιστεύει ότι η το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,5% το 2009 και 4,1% το 2010. Η ανεργία αναμένεται να αναρριχηθεί στο 9,4% το 2009, ενώ ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα μέχρι το 2012.
Κέρδη στην Ευρώπη
Με μικρά κέρδη τελικά έκλεισαν οι δείκτες στην ευρωπαϊκή αγορά, αφού η περαιτέρω ανάκαμψη στον κλάδο των εμπορευμάτων αντιστάθμισε τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για την εταιρική κερδοφορία και τις ανησυχίες για αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων. Πάντως, η απαισιοδοξία έχει επιστρέψει στους κόλπους των επενδυτών ότι τα νέα σχέδια από τη Federal Reserve και την Τράπεζα της Ιαπωνίας για αγορά ομολόγων δε θα καταφέρουν να ανατρέψουν την αρνητική πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Σε επίπεδο εβδομάδας οι ευρωπαϊκοί δείκτες σημείωσαν σημαντικά κέρδη. Συγκεκριμένα, ο δείκτης FTSE σημείωσε κέρδη 2,3%, ο DAX 2,9% και ο CAC έκλεισε υψηλότερα κατά 3,1%.
Πτωτικά κατά 0,5% κινήθηκε ο MSCI World Index για πρώτη φορά μετά από εννέα συνεδριάσεις, ενώ στο +0,4% βρέθηκε ο Dow Jones Stoxx 600, καταγράφοντας εβδομαδιαία κέρδη της τάξεως του 2,4%.
Σημαντικά κέρδη αποκόμισε ο ενεργειακός κλάδος, αφού σε επίπεδο εβδομάδας το αργό σημείωσε κέρδη της τάξεως του 10%, δίνοντας «ανάσα» στις εταιρείες του κλάδου, οι οποίες το τελευταίο εξάμηνο έχουν δει τα κέρδη του να συρρικνώνονται επικίνδυνα. Συγκεκριμένα, η SeaDrill ενισχύθηκε κατά 8,5% και η Lundin Petroleum κατά 5,9%.
Στο +11% βρέθηκε η φαρμακοβιομηχανία Bayer, η οποία «βλέπει» σημαντική βελ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr