Κέρδη στην Ευρώπη
Με μικρά κέρδη τελικά έκλεισαν οι δείκτες στην ευρωπαϊκή αγορά, αφού η περαιτέρω ανάκαμψη στον κλάδο των εμπορευμάτων αντιστάθμισε τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για την εταιρική κερδοφορία και τις ανησυχίες για αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων. Πάντως, η απαισιοδοξία έχει επιστρέψει στους κόλπους των επενδυτών ότι τα νέα σχέδια από τη Federal Reserve και την Τράπεζα της Ιαπωνίας για αγορά ομολόγων δε θα καταφέρουν να ανατρέψουν την αρνητική πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Πτωτικά κατά 0,5% κινήθηκε ο MSCI World Index για πρώτη φορά μετά από εννέα συνεδριάσεις, ενώ στο -0,1% βρέθηκε ο Dow Jones Stoxx 600.
Σημαντικές απώλειες αποκόμισε η Sony Ericsson Mobile Communications, η οποία αναμένει να διαμορφωθούν στα 390 εκατ. ευρώ οι προ φόρων ζημίες στο πρώτο τρίμηνο, λόγω της μείωσης των πωλήσεων συσκευών. Στις ανωτέρω ζημίες δεν συμπεριλαμβάνονται δαπάνες αναδιάρθρωσης ύψους 10-20 εκατ. ευρώ. Αναμένεται ακόμη πτώση του περιθωρίου μικτού κέρδους σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς. Με απώλειες 5,6% ακολουθεί και η Nokia.
Στο -7,9% κινήθηκαν οι μετοχές της Barclay΄s που ηγήθηκε της πτώσης στον τραπεζικό κλάδο, καθώς δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian τη φέρει να έχει «γλιτώσει» 1 δις. αγγλικές στερλίνες (1,5 δις. δολάρια) σε αποφυγή φόρου. Πάντως η τράπεζα έχει αποκομίσει κέρδη 44% αυτή την βδομάδα, ύστερα από την ανακοίνωση ότι πραγματοποίησε ένα δυνατό ξεκίνημα το 2009.
Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές της Deutsche Telekom, ύστερα από τη σύσταση για «πώληση» που δίνει η Credit Suisse.
Απώλειες 1,4% και για την Carrefour, ύστερα από τη μείωση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης σε Α3 από Α2 από τον οίκο Moody΄s. Στο -2,2% κινήθηκε η Marks& Spencer καθώς η Standard &Poor΄s μείωσε σε «strong sell» από «sell» τη σύσταση για τις μετοχές της.
Πτώση και για τη Volvo για την οποία η JPMorgan δίνει σύσταση «απόδοσης χαμηλότερης της αγοράς» από «ουδέτερη».
Τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ σημείωσε τον Ιανουάριο η βιομηχανική παραγωγή των 16 χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 3,5% σε σχέση με το Δεκέμβριο και κατά 17,3% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2008, έναντι 4% και 15,5% που ανέμεναν αντίστοιχα οι αναλυτές.
Απώλειες στη Wall
Σε επίπεδο εβδομάδας οι ευρωπαϊκοί δείκτες σημείωσαν σημαντικά κέρδη. Συγκεκριμένα, ο δείκτης FTSE σημείωσε κέρδη 2,3%, ο DAX 2,9% και ο CAC έκλεισε υψηλότερα κατά 3,1%.
Απώλειες καταγράφουν οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, αφού η ψυχολογία των επενδυτών επηρεάζεται από τα διφορούμενα στοιχεία των εταιρειών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σήμερα. Από τη μια μεριά, σημαντικές εταιρείες, όπως η Ford και η Merck, αξιολογούνται με τη σύσταση της αγοράς, ενώ από την άλλη οι εκτιμήσεις για περεταίρω διαγραφές από την General Electric φαίνεται ότι διατηρούν το αίσθημα της ανασφάλειας των επενδυτών σε υψηλά επίπεδα.
Αλμα 5,2% σημειώνει η δεύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ, η Ford, μετά την αναβάθμιση της σε σύσταση «buy» από την UBS.
Με σύσταση για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς αξιολογείται και η φαρμακοβιομηχανία Merck, από την Cowen & Co.
Στον αντίποδα, οι εκτιμήσεις ότι η GE θα σημειώσει νέες διαγραφές εξαιτίας της έκθεσης της σε ενυπόθηκα δάνεια στην Ευρώπη, οδηγεί τη μετοχή της να καταγράψει πτώση της τάξεως του 3,9%.
Στο -28% βρίσκεται και η American International Group, μετά τη χθεσινή απόφαση του Κογκρέσου να φορολογήσει κατά 90% τα bonus που έλαβαν στελέχη της. Απώλειες που ξεπερνούν το 4% καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές, με τις Bank of America, Wells Fargo και JPMorgan Chase να ηγούνται της πτώσης.
Η υποβάθ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr