O διεθνής οίκος προβλέπει επίσης ότι η αμερικανική και οι παγκόσμιες οικονομίες ενδέχεται να κολλήσουν σε μια πολυετή περίοδο μείωσης της δανειακής εξάρτησης, τόσο στο τραπεζικό σύστημα όσο και στα νοικοκυριά. Μπορεί στο τραπεζικό σύστημα η δανειακή απεξάρτηση να έχει ήδη προχωρήσει αρκετά, αλλά στα νοικοκυριά έχει σημειωθεί σχετικά μικρή πρόοδος.
Παράλληλα επισημαίνει ότι οι εκτιμήσεις για τα κέρδη παραμένουν εκτός πραγματικότητας, δυσχεραίνοντας τις αποτιμήσεις οι οποίες ωστόσο αποτιμήσεις είναι ενθαρρυντικές. Οι συγκλίνουσες απόψεις IBES (για τους δείκτες MSCI) προβλέπουν ότι το 2009 τα κέρδη θα μειωθούν κατά 4,1% παγκοσμίως και κατά 11,1% στις ΗΠΑ. Ωστόσο, το ιστορικό από προηγούμενες πτώσεις κερδών δείχνει ότι μπορούν να φθάσουν μέχρι και 35% στις ΗΠΑ, 60% στην Ευρώπη πλην Βρετανίας και άνω του 100% στην Ιαπωνία.
Σε ότι αφορά τις αγορές, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος ήταν ίσως οι χειρότεροι μήνες της σύγχρονης χρηματιστηριακής ιστορίας των ΗΠΑ, με συνολικές απώλειες για τον δείκτη MSCI US στο -8,1% και -10,2% αντιστοίχως, ενώ ο S&P 500 έπεσε χαμηλότερα από ορισμένα σημαντικά επίπεδα στήριξης.
Αν δεχθούμε ότι τα ιστορικά στοιχεία παρέχουν κάποια ένδειξη, το bear market rally είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο. Η ανάλυσή του διεθνούς οίκου σε 12 αγορές μετοχών χωρών που διέρχονται τραπεζικές κρίσεις έδειξε ότι παρουσίασαν κατά μέσο όρο μια ανάκαμψη των αγορών κατά 80% σε όρους δολαρίου, η οποία ξεκίνησε προς το τέλος του έτους μετά την έναρξη της κρίσης. Με δεδομένα τα σημερινά εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα διάθεσης για ανάληψη κινδύνου και τα επίπεδα ρεκόρ των διαθεσίμων και ισοδύναμων που είναι τοποθετημένα σε αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων, είναι δυνατόν να προκύψει μια τεχνική ανάκαμψη των αγορών. Η αποτίμηση παραμένει θετικό στοιχείο για τις μετοχές, παρά τις αναμενόμενες πτώσεις στα κέρδη και τα μερίσματα.
Οι αγορές εμφανίζονται έντονα υπερπωλημένες (oversold) ενώ οι επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων είναι εξαιρετικά διογκωμένες, υποδεικνύοντας ότι η όποια βελτίωση στη διάθεση ανάληψης κινδύνου θα μπορούσε να φέρει μια ευμεγέθη ανάκαμψη στις επενδύσεις που ενέχουν κίνδυνο. Παρόλα αυτά, η JPMorgan διατηρεί ουδέτερη στις μετοχές έναντι των ομολόγων και δεν βλέπει ακόμη κανέναν επιτακτικό λόγο αλλαγής στρατηγικής υπέρ των μετοχών. Στο πλαίσιο των μετοχών, πάντως, διατηρεί αυξημένη θέση στις μετοχές ΗΠΑ και Βρετανίας, ουδέτερη θέση στις αναδυόμενες αγορές και μειωμένη θέση στην Ευρώπη πλην Βρετανίας και Ιαπωνίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr