Στέλνοντας μήνυμα ουσιαστικά στη Σύνοδο του G20 στο Λονδίνο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι «θετικά ψυχολογικά σήματα και όχι μια υπερπροσφορά ανέφικτων υποσχέσεων».
Η κ. Μέρκελ τάχθηκε κατά της υιοθέτησης νέων οικονομικών πακέτων πριν ακόμα διαπιστωθούν τα αποτελέσματα από τα ήδη υπάρχοντα, κάτι που ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν το Βερολίνο να πράξει, τονίζοντας ότι «η συνεργασία και όχι ο προστατευτισμός αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για την αντιμετώπιση της κρίσης». Μεταξύ αυτών που πιέζουν το Βερολίνο είναι και ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η Ευρώπη γενικότερα και ιδιαιτέρως η Γερμανία δεν κάνουν αρκετά ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος αντέταξε ότι η Γερμανία έχει ξοδέψει περισσότερα από πολλές άλλες χώρες και κατέστησε σαφές ότι θα περιμένει τα αποτελέσματα των ενεργειών της αυτών πριν εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων στήριξης. Ενώ τα οικονομικά πακέτα που έχουν εξαγγελθεί από την Ε.Ε. φτάνουν το 3,3% του ΑΕΠ, αυτό της Γερμανίας αγγίζει το 4,7% του ΑΕΠ της.
«Είμαστε στην κορυφή, ξοδεύουμε πολύ περισσότερα από το μέσο όρο και πιστεύω ότι αυτό είναι σωστό γιατί ως εξαγωγός χώρα, μάς ενδιαφέρει η παγκόσμια οικονομία να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Είμαστε υπερήφανοι για τις προσπάθειές μας», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι δεν προτίθενται να αυξήσουν το «πακέτο» στήριξης. «Πρώτα θα πρέπει να αποτυπωθούν πλήρως οι συνέπειες αυτών που έχουν, ήδη, δοθεί», πρόσθεσε
Όσον αφορά τις προθέσεις της Γερμανίας έναντι χωρών της ΕΕ που ενδεχομένως να χρειαστούν στήριξη, τόνισε πως όσοι χρειάζονται βοήθεια θα έχουν την αλληλεγγύη της.
Όχι και της Ε.Ε. σε νέα πακέτα στήριξης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρειάζεται νέα «πακέτα» στήριξης των οικονομιών της, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τσεχική προεδρία της ΕΕ, εν όψει της σημερινής συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, κινούμενη ουσιαστικά στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελάριου ’νγκελα Μέρκελ νωρίτερα σήμερα.
Αυτό που πρέπει να κάνει τώρα η ΕΕ είναι να συμφωνήσει να προτείνει στη σύνοδο της G20, τον Απρίλιο, τον διπλασιασμό των πόρων που έχει στη διάθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης.
«Κάνουμε αρκετά», δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ, προβάλλοντας αντίσταση στις αμερικανικές εκκλήσεις για διοχέτευση περισσότερου ρευστού στις αγορές. Σημείωσε δε ότι κάποιες από τις χώρες της ΕΕ δεν έχουν εφαρμόσει ακόμη πλήρως τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης, και έτσι δεν γνωρίζουμε τον αντίκτυπό τους. «Δεν έχει νόημα να ανακοινώσουμε νέα πακέτα», εξήγησε.
Οι εργασίες της Συνόδου της ΕΕ θα ξεκινήσουν σήμερα το απόγευμα και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή. Στην ατζέντα της αναμένεται να βρεθούν η οικονομική κρίση που πλήττει την ΕΕ, θέματα ενέργειας, η κλιματική αλλαγή, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και η Ανατολική Εταιρική Σχέση, οι Σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ και η Συνθήκη της Λισαβόνας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr