Όπως σημειώνει ο αναλυτής, οι διεθνείς επενδυτές γενικά έχουν δύο σενάρια στο μυαλό τους: Το επικρατέστερο προβλέπει μία δειλή ανάκαμψη της οικονομίας το 2010, η οποία θα τροφοδοτηθεί από την άνευ προηγουμένου δημοσιονομική και νομισματική στήριξη. Με βάση αυτό το σενάριο οι μετοχικές αγορές θα αρχίσουν να ανακάμπτουν προς τα τέλη του 2009, αρχές 2010. Το δεύτερο σενάριο, που είναι και λιγότερο πιθανό, ενσωματώνει μία πολύ πιο δυσμενή συγκυρία, καθώς υπονοεί ότι η επίδραση της περιστολής του χρέους απαιτεί αρκετά χρόνια προτού συντελεστεί. Τα οφέλη της στήριξης της οικονομίας θα αντισταθμισθούν από την περικοπή παροχής δανείων εκ μέρους των τραπεζών και από την περιστολή της κατανάλωση εκ μέρους των μεμονωμένων ατόμων, δεδομένης της εργασιακής ανασφάλειας.
Στο πρώτο σενάριο, ο κίνδυνος του αντιπληθωρισμού λαμβάνεται ως προσωρινός, ενώ στο δεύτερο σενάριο θεωρείται ότι θα διαρκέσει πολύ περισσότερο. Εξάλλου, η έκδοση νέου χρήματος δημιουργεί πληθωρισμό μόνο όταν οι καταναλωτές το ξοδεύουν.
Προς το παρόν, η ορατότητα για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση είναι περιορισμένη. Θεωρούμε ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες η στήριξη της οικονομίας να αρχίσει να αποδίδει καρπούς σε ένα έτος, αλλά δεν θα ήταν συνετό να αγνοήσουμε το δεύτερο σενάριο. Όμως ένα είναι σχεδόν σίγουρο, και στα δύο σενάρια ένας αριθμός ανοδικών αντιδράσεων εν μέσω πτωτικών αγορών (bear market rallies) θα λάβουν χώρα. Θα προκληθούν από οικονομικά νέα που δεν είναι τόσο αρνητικά όσο θα αναμένονται και πρωταγωνιστές θα είναι οι κυκλικοί κλάδοι και οι τράπεζες. Αυτές οι ανοδικές κινήσεις μπορεί να είναι έντονες, μερικές φορές να προκαλούν ενίσχυση των τιμών 20% με 30% σε μερικές μόνο εβδομάδες, αλλά θα είναι βραχύβιες, όσο οι αποδόσεις (στη λήξη) των εταιρικών ομολόγων δεν υποχωρούν αισθητά και η τελική ζήτηση στην οικονομία δεν ανακάμπτει.
Οι επενδυτές μπορούν να δοκιμάσουν την τύχη τους σε αυτές τις προσωρινές ανοδικές αντιδράσεις, αλλά ο χρονισμός (timing) είναι δύσκολος. Απαιτείται η αξιολόγηση τεχνικών στοιχείων, η είσοδος στην αγορά όταν αυτή είναι «υπερπουλημένη» (oversold) και επικρατεί ο πανικός.
Εναλλακτικά, μία τακτική είναι η αποχή και η αναμονή της ανοδικής φάσης της αγοράς. Σε αυτή την περίπτωση το ρίσκο είναι η απώλειας του αρχικού 20% - 30%, μέγεθος που αποτελεί το σύνηθες άλμα πριν η ανοδική φάση καταστεί ορατή. Μία μέθοδος να αντιμετωπιστεί αυτό το ρίσκο είναι η κατοχή εταιρικών ομολόγων υψηλής απόδοσης ή μετοχών υψηλής μερισματικής απόδοσης. Προσφέρουν παρόμοια ανοδικά περιθώρια με τις μετοχικές αγορές συνολικά, αλλά ενέχουν μικρότερα πτωτικά περιθώρια. Επίσης, προσφέρουν ένα καλό εισόδημα κατά την περίοδο της αναμονής. ’λλωστε, σε ένα τέτοιο περιβάλλον η υπομονή είναι αρετή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr