Σύμφωνα με το βασικό σενάριο ( baseline) το οποίο έχει ποσοστό πιθανότητας πραγματοποίησης 65%, από το δεύτερο εξάμηνο του 2009, των μεγάλων βιομηχανικών κρατών θα εμφανίσουν ενδείξεις σταθεροποίησης ή και μικρής σταδιακής ανάκαμψης από τρίμηνο σε τρίμηνο. Βασικός μοχλός της σταθεροποίησης/ανάκαμψης είναι τα τεραστίου μεγέθους πακέτων διάσωσης τα οποία αγγίζουν το 12,9% του παγκόσμιου ΑΕΠ, και τα οποία, όπως τονίζει η Berenberg « Είναι παρά πολύ μεγάλα για να αποτύχουν».
Επιπλέον, θετικό αντίχτυπο αναμένεται να έχει και η εντυπωσιακή πτώση των τιμών ενέργειας παγκοσμίως, γεγονός που από μόνο του επηρεάζει ευεργετικά και πιο άμεσα την παγκόσμια ζήτηση πολύ πιο άμεσα από οποιεσδήποτε περικοπές φόρων. Επίσης βλέπει σταθεροποίηση της αγοράς κατοικίας στις ΗΠΑ από το καλοκαίρι και μετά «γεγονός ύψιστης σημασίας για τις τράπεζες στην προσπάθεια αναδόμησης των ισολογισμών τους». Ευεργετικό ρόλο στην σταθεροποίηση του παγκόσμιου ΑΕΠ αναμένεται να έχει και το γεγονός ότι πολλές αναδυόμενες αγορές παραμένουν σε αναπτυξιακή τροχιά θέτοντας έτσι τα θεμέλια για παγκόσμια ανάπτυξη από το 2010.
H Berenberg βλέπει παγκόσμια ανάπτυξη για το 2009 1,3% και 3,2% για το 2010. Για την Ευρωζώνη, το 2009 θα υπάρξει συρρίκνωση της τάξης του 2,5%με το γερμανικό ΑΕΠ να συρρικνώνεται 2,8%, και το Βρετανικό 3%.Το 2010 προβλέπεται ανάπτυξη 1,2% τόσο για την ευρωζώνη όσο και για την Γερμανία, ενώ για την Βρετανία εκτιμάται ανάπτυξη 0,8%. , Για τις ΗΠΑ προβλέπεται συρρίκνωση 1,5% το 2009, και ανάπτυξη 1,2% το 2010. Για την Ιαπωνία προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ, 1,8% το 2009 και ανάπτυξη 0,6% το 2010. Τέλος για την Κίνα προβλέπει ανάπτυξη 7% για το 2009 και 9% το 2010.
Στο δεύτερο σενάριο (risk scenario), ποσοστό πιθανότητας πραγματοποίησης 35%, εκφράζονται ανησυχίες για ντόμινο αποπληθωρισμού έως και 35% από τα παρόντα επίπεδα. Τα βασικά στοιχεία του σεναρίου αυτού είναι ότι η η διαδικασία εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών και η διαδικασία απομόχλευσης, στις ΗΠΑ, θα οδηγήσουν σε ζήτηση σε βουτιά.
Στο σενάριο αυτό, τα πακέτα οικονομικής ενίσχυσης, θα ωφελήσουν τις οικονομίες με καθυστέρηση. Επίσης προβλέπεται πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 2% Η πτώση των τιμών θα οδηγήσει τους καταναλωτές σε στάση μακροχρόνιας αναμονής καθώς θα ελπίζουν σε περαιτέρω πτώση τιμών.
Συνέπεια αυτών, είναι οι εταιρείες να καθυστερούν τις επενδύσεις τους, η ανεργία να επιταχύνεται η αγοραστική δύναμη να κάμπτεται με αποτέλεσμα την κατάρρευση της ζήτησης.
Αξίζει να σημειωθεί πως η berenberg είναι η τρίτη παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο, μετά την ιταλικη Monte dei Paschi ( 1472) και την γερμανική Furst Fugge ( 1508)
Τάκης Λαϊνάς
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr