Αυτά τα ερωτήματα διαπραγματεύεται σε online άρθρο με ημερομηνία 30 Ιανουαρίου και τίτλο «Can Countries Go Βankrupt», το γνωστό και έγκυρο γερμανικό περιοδικό Spiegel. Οι Γερμανοί λοιπόν... ξανάρχονται και αναλύουν...
Οπως αναφέρετια στο άρθρο, πριν την υιοθέτηση του ευρώ, χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα ή η Ισπανία, απλώς προχωρούσαν σε υποτίμηση του νομίσματος σε περιόδους μεγάλων οικονομικών προβλημάτων και μείωναν τα επιτόκια τους για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους.
Σήμερα, ως μέλη της ευρωζώνης, δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Το ενδεχόμενο κατάρρευσης της ευρωζώνης είναι το πιο hot θέμα των κύκλων της αγοράς το τελευταίο διάστημα. Ενα πρόβλημα είναι το ότι το Σύμφωνο του ευρώ, δεν αναφέρει πουθενά την έξοδο μιας χώρας από το ενιαίο νόμισμα. Ακόμα και εάν όμως υπήρχε αυτή η ρύθμιση, όποια χώρα και αν έβγαινε από την ευρωζώνη, απλώς θα χειροτέρευε τα προβλήματα της. Οι πιστoληπτικές αξιολογήσεις θα μειώνονταν περαιτέρω, τα δάνεια θα γίνονταν πιο ακριβά και το παλαιό χρέος θα έπρεπε να πληρωθεί σε ευρώ. Εάν προχωρούσαν σε υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος τους - που θα ήταν και η μοναδική τους επιλογή - η αποπληρωμή του χρέους τους θα ήταν ακόμη πιο ακριβή.
Σύμφωνα με το Spiegel, εάν κάποια χώρα χρεοκοπούσε, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα, μέσα στους επόμενους μήνες θα έπρεπε να πληρώσει 48 δισ. ευρώ για την αποπληρωμη των παλαιών χρεών της ενώ παράλληλα θα έπρεπε να κλείσει και τις τρύπες του προϋπολογισμού της. Εάν η Ελλάδα έχανε την φερεγγυ;oτητα της, αρχικά θα απέφευγε τις συνέπειες της χρεοκοπίας λόγω του ότι είναι μέλος της ευρώζωης. Το ευρώ θα έχανε μέρος της αξίας του, όμως η ελληνική οικονομία δεν έχει τεράστιο ρόλο στην Ευρώπη κι έτσι η υποτίμηση θα ήταν περιορισμένη. Αυτές θα ήταν οι συνέπειες για την ευρωζώνη. Ελάχιστες!
Οι συνέπειες για την ίδια την Ελλάδα, θα ήταν επίσης πολυ περιορισμένες. Επειδή το ευρώ θα παρέμενε σχετικά ισχυρό δεν θα υπήρξε καμία κρίση στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, καμία σημαντική επίπτωση στους καταναλωτες και καμία δημιουργία «μαύρης αγοράς». Με άλλα λόγια, η χρεοκοπία μας δεν θα δημιουργούσε κάποια οικονομική κρίση μεγαλύτερη από αυτήν που υπάρχει ήδη σήμερα, πάντα σύμφωνα με τους... Γερμανούς. Ουτε θα υπήρξε έκρηξη της ανεργίας. Το προστατευτικό και ασφαλές δίχτυ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα έκανε την ζωή ενός χρεοκοπημένου κράτους σχετικά άνετη. No problem λοιπόν!
Ολα εξαρτώνται από την αντίδραση της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το Spiegel. Το problem θα προέκυπτε στην εξής περίπτωση : Στο χειρότερο σενάριο όπου η απάντηση της Ευρωζώνης θα ήταν να χαρακτηρίσει την Ελλάδα ως «ειδική περίπτωση» και να της χορηγήσει έξτρα δάνεια για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της, αυτό θα είχε καταστροφικές συνέπειες. Γιατί; Γιατί οι αδύναμες χώρες να εκάναν οποιαδήποτε προσπάθεια να ισορροπίσουν τους προϋπολογισμούς τους, εάν ήξεραν ότι η Ε.Ε θα τις διέσωζε; Το αποτέλεσμα θα ήταν απόλυτο χάος, πλήρη δημοσιονομική απειθαρχία!
Εάν η ευρωζώνη παρέμενε σκληρή απέναντι στην Ελλάδα, θα ήταν φυσικά δίκαιο για τα υπόλοιπα μέλη τα οποία είχαν πειθαρχίσει. Ομως αυτό θα αποτελούσε και σήμα για τους επενδυτές να φύγουν μακριά από οποιαδήποτε αδύναμη χώρα στην οποία έχουν τοποθετηθεί. Ετσι οι χώρες αυτές αναγκαστικά θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια των ομολόγων τους κι έτσι ο «ελληνικός ιός» θα εξαπλωνόταν παντού, οδηγώντας και άλλες χώρες στην χρεοκοπία. Σε αυτό τοι θεωριτικό σενάριο, η ευρωζώνη πράγματι θα κατέρρεε. Το ευρώ θα μπορουύσε να επιβιώσει μετά την οικονομική κατάρρευση μίας χώρας, όμως δεν θα μπορούσε να αντέξει μία σειρά χρεκοπιών.
K.E.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr