Σύμφωνα με τη JPMorgan Asset Management, «η απίστευτη μεταβλητότητα και οι αντίστροφοι συσχετισμοί των μετοχών έναντι των ομολόγων, καθιστούν ύπουλα επικίνδυνη την αγορά μεγάλων κατηγοριών τοποθέτησης».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δελτίο της JPMorgan Asset Management, «το 2009 πιθανότατα θα σημειωθεί μια βαθιά παγκόσμια κάμψη, αλλά δεν αναμένεται να εξελιχθεί σε αποπληθωρισμό ή ύφεση. Εντούτοις, οι αγορές ομολόγων κινήθηκαν γρήγορα για την αποτίμηση του αποπληθωρισμού. Η αμερικανική αγορά ομολόγων δεν προεξοφλεί τον πληθωρισμό τιμών καταναλωτή κατά τα επόμενα πέντε έτη, παρόλο που αυτό μπορεί να αντικατοπτρίζει έλλειψη ρευστότητας της αγοράς. Ο λόγος για τον οποίο οι επενδυτές θα έπρεπε να αναμένουν μια βαθιά κάμψη είναι η συνεχής μείωση του χρέους η οποία αναμένεται να αποτελέσει μια πολυετή διαδικασία. Τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις περιοχές της Ασίας & Αυστραλίας αναδομούν τα ποσοστά αποταμίευσης και εξοφλούν το χρέος τους. Η εν λόγω διαδικασία έχει επιδεινωθεί από την απομόχλευση (deleveraging) στον τραπεζικό κλάδο, όπου οι δείκτες ενεργητικού έφθασαν στα άκρα. Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες ανακτούν τα επίπεδα διαθεσίμων πραγματοποιώντας περικοπές στα αποθέματα, γεγονός το οποίο οδήγησε σε απότομη πτώση στην απόδοση και στην απασχόληση.
Παρά την εν λόγω διαδικασία απομόχλευσης (deleveraging), δεν προβλέπετε παρατεταμένο αποπληθωρισμό ή οικονομική ύφεση ως την πιο πιθανή έκβαση. Η ύφεση κατά τη δεκαετία του 1930 στις ΗΠΑ προκλήθηκε από την εντεταμένη νομισματική πολιτική από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, η οποία έσπειρε τον όλεθρο. Στην Ιαπωνία, η κεντρική τράπεζα αύξησε περαιτέρω τα επιτόκια το 1990/91, οδηγώντας σε μείωση τη νομισματική ανάπτυξη η οποία άρχισε να περιορίζεται έως τα τέλη του 1993. Αυτές οι ενέργειες διαμόρφωσαν το σκηνικό για την πτώση των τιμών των ακινήτων και την τραπεζική κρίση. Εντούτοις, αυτήν τη φορά, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα και (πιο πρόσφατα) οι άλλες κεντρικές τράπεζες ανταποκρίθηκαν αποτελεσματικά και επιθετικά προχωρώντας σε ανορθόδοξα μέτρα εντός 15 μηνών από την έναρξη της κρίσης, σε σύγκριση με το διάστημα οκτώ ετών που μεσολάβησε στην περίπτωση της Ιαπωνίας κατά τη δεκαετία του 1990.
Σκεφθείτε το αδιανόητο και φανταστείτε να υπήρχε νομισματική κρίση του ΟΟΣΑ το 2009 αναγκάζοντας την εν λόγω χώρα να απευθυνθεί στο ΔΝΤ για βοήθεια. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα αποτελέσει τον επίλογο της ασιατικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, όταν αρκετές οικονομίες υπέστησαν νομισματικές κρίσης επειδή η θέση του ισοζυγίου πληρωμών τους απεδείχθη αβάσιμη. Τότε, η κρίση ξέσπασε επειδή οι χώρες είχαν μεγάλα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών τα οποία χρηματοδοτούνταν ολοένα και περισσότερο από βραχυπρόθεσμο κεφάλαιο (θερμό χρήμα). Αρκετές δεν διέθεταν επαρκή συναλλαγματικά αποθέματα ώστε να καλύψουν οποιαδήποτε δυσκολία αναχρηματοδότησης του βραχυπρόθεσμου χρέους και ως εκ τούτου αναγκάστηκαν να επιτρέψουν την κατάρρευση των νομισμάτων τους, με καταστροφικά αποτελέσματα στα τραπεζικά συστήματα. Η τάξη των ασιατικών χωρών του 1997 αποφοίτησε την περασμένη δεκαετία με αποτέλεσμα τα νομίσματά τους να υποστηρίζονται γενικά από μεγάλα πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών και να καλύπτονται πλέον από αξιοσημείωτα συναλλαγματικά αποθέματα, ήτοι να είναι εξαιρετικά φερέγγυες. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι χώρες που είναι ευάλωτες τώρα και εξαρτώνται από εισροή βραχυπρόθεσμων ξένων κεφαλαίων και χαμηλή κάλυψη αποθεμάτων είναι ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του ΟΟΣΑ, για να μην αναφέρουμε αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Οι τραπεζικές κρίσεις στην Ευρώπη κατά το 2008 μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη πιθανής εξάρτησης από ξένη χρηματοδότηση. Όπως το έθεσε ένας οίκος πωλήσεων, η κρίση των sub-prime ήταν μια κάλυψη περιθωρίου ασφάλισης. Οι τραπεζικές κρίσεις της Ευρώπης μπορεί να ήταν οι δικές της καλύψεις περιθωρίου ασφάλισης. «Οικοτεχνικές μονάδες» αναλύσεων δημοσιονομικής βιωσιμότητας, είναι πιθανό να εδραιωθούν το 2009, με αρκετές αναφορές σε ποσοστά χρέους, πρωτογενή αποτελέσματα και παγίδες χρέους. Η πληθώρα φορολογικών διευκολύνσεων και εγγυήσεων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr