Όντως, η κατάσταση στις άλλες οικονομίες δεν είναι και τόσο ενθαρρυντική. Η Ιαπωνία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, εισήλθε σε κάμψη για πρώτη φορά μέσα στα τελευταία 7 χρόνια. Η Γερμανία, η οποία βρίσκεται στην τρίτη θέση της κατάταξης, μείωσε το ΑΕΠ της κατά 0,5% στο τρίτο τρίμηνο, ενώ το δεύτερο τρίμηνο σημείωνε πτώση 0,4%. Στην Αγγλία η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,5% στο τρίτο τρίμηνο, στην πρώτη κάμψη μετά το 1991.
Η μελέτη του Kostin, επισημαίνουν οι αναλυτές, παρόλο που αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον των επενδυτών παγκοσμίως, θέλει ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μη δημιουργηθούν παρερμηνείες. Η εν λόγω μελέτη όπως εξηγούν, εστιάζει στη σχετική απόδοση αμερικανικών εταιριών σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο του επιχειρηματικού κύκλου. Επίσης, αφορά περισσότερο τους θεσμικούς επενδυτές και τα hedge funds, όχι για τους ιδιώτες.
Σ ένα μεγαλύτερο εύρος χρόνου, σημειώνουν οι αναλυτές, οι επενδυτές θα πρέπει να προτιμούν τις εταιρίες διεθνούς εύρους, καθώς η αμερικανική οικονομία τείνει να συρρικνωθεί σε σχέση με το σύνολο των οικονομιών παγκοσμίως.Δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί, συμπληρώνουν, ότι μερικές από τις μεγαλύτερες αμερικάνικες εταιρίες αντλούν παραπάνω από τα μισές πωλήσεις τους από χώρες εκτός των ΗΠΑ. Ενδεικτικά αναφέρονται οι Intel, με ποσοστό 89%, η Exxon Mobil, με 69% και η Amazon, με 50%.
Τα επόμενα 25 χρόνια, καταλήγουν οι αναλυτές, οι ΗΠΑ θα αποτελεί αρκετά μικρότερο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, σε σχέση με σήμερα, μια τάση που δεν πρέπει να αγνοηθεί από κανένα επενδυτή.
Περσεφόνη Καρβούνη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr