Ο Κινγκ επεσήμανε ότι αν αποτύχουν οι προσπάθειες για την αποκατάσταση του διατραπεζικού δανεισμού, θα αυξηθεί πολύ ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού. Τόνισε μάλιστα ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να συνεργαστεί στενά με το υπουργείο Οικονομίας αν αναγκαστεί να «κόψει» τα επιτόκια στο μηδέν.
Οι μειώσεις των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα που λαμβάνονται για την οικονομία έχουν στόχο να μετριάσουν την επιβράδυνση που θα δούμε το 2009 δήλωσε ο Κινγκ.
Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε σχέδιο τόνωσης της οικονομίας ύψους 20 δισ. λιρών ή 30 δισ. δολαρίων. Στις αρχές Νοεμβρίου η Τράπεζα της Αγγλίας είχε προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων στο 3%, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1955. «Μένουν πολλά ακόμη για να κάνουμε και οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε δεν θα είναι εύκολες», σημείωσε ο Κινγκ.
Την ίδια ώρα, σε έκθεσή του ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1991 την επόμενη χρονιά. Οι πληθωριστικές πιέσεις θα μειωθούν δίνοντας στην Τράπεζα της Αγγλίας το περιθώριο να «κόψει» κι άλλο τα επιτόκια.
Το ΑΕΠ της Βρετανίας εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί στο 1,1%, και θα ανακάμψει μετά το τέλος της επόμενης χρονιάς. Για το 2010 προβλέπεται ανάπτυξη στο 0,9% και υποχώρηση του πληθωρισμού κάτω από το όριο του 2% που έχει θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr