Εν΄ όψει της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και, γενικώς, της κάμψης των χρηματιστηρίων διεθνώς, οι αραβικές αγορές έχουν αποτελέσματα καλύτερα των άλλων (outperform), αλλά δεν έχουν προσφέρει το βαθμό προστασίας που θα ήταν ο αναμενόμενος.
Αύξηση του βαθμού συσχέτισης με τις υπόλοιπες αγορές
Ο ιστορικά χαμηλός βαθμός συσχέτισης σύγκριση με το δείκτη MSCI για τις αναδυόμενες και τις παγκόσμιες αγορές έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια αυτού του έτους. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό, ενώ κανένας δεν αναιρεί το επιχείρημα της χαμηλής συσχέτισης. Πριν εξετάσουμε τους παράγοντες που καθόρισαν την απόδοση της αγοράς τις τελευταίες εβδομάδες, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την πλευρά της στατιστικής καθαρά, οι υπολογισμοί της συσχέτισης έχουν κάποιο νόημα μόνον εάν χρησιμοποιούνται στοιχεία μεγάλων χρονικών περιόδων.
Η αυξημένη συσχέτιση δεν προξενεί γενικώς έκπληξη. Σε περιόδους κρίσης, οι αγορές συχνά απομακρύνονται από τα θεμελιώδη και κινούνται όλες μαζί. Όταν μειώνεται απότομα η διάθεση για ανάληψη κινδύνου, οι επενδυτές τείνουν να πωλούν τις μετοχές τους αδιακρίτως. Επίσης, ο αντίκτυπος αυτού του φαινομένου στις αραβικές αγορές εντάθηκε εξαιτίας των χαμηλών όγκων συναλλαγών αυτή την εποχή, καθώς τελειώνει το Ραμαζάνι και αρχίζει η γιορτή Eid. Τέλος, παρόλο που υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μέρος μακροπρόθεσμων διεθνών επενδύσεων, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι τους τελευταίους 12 μήνες, η περιοχή προσέλκυσε ένα συγκεκριμένο ποσό από «ζεστό» χρήμα (hot money). Η δραστηριότητα των Hedge funds αυξήθηκε επίσης αυτή την περίοδο, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την αναγκαστική ρευστοποίηση κάποιων επενδύσεων, λόγω της χρηματοπιστωτικής στενότητας. Παρόλα αυτά, μέσα στα όρια της Μέσης Ανατολής υπήρχαν διαφοροποιήσεις στις αποδόσεις των αγορών των διαφόρων κρατών.
Από την αρχή του έτους τέσσερα από τα χρηματιστήρια έχουν σημειώσει άνοδο, ενώ ένα παρέμεινε αμετάβλητο. Μόλις αποκατασταθεί η σταθερότητα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος - και ας σημειωθεί ότι τα πρόσφατα μέτρα θα πρέπει να βοηθήσουν πολύ για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο - τότε οι διαθέσεις των επενδυτών απέναντι στη Μέση Ανατολή και τις αναδυόμενες αγορές γενικώς, αναμένεται να βελτιωθούν. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η πιστωτική κρίση θα έχει πιθανότατα περιορισμένο αντίκτυπο στη Μέση Ανατολή, στο ότι τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη είναι εξαιρετικά ισχυρά, και τέλος, στο ότι οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές.
Ισχυρό πλεονέκτημα η οικονομική ευρωστία
Είναι σαφές ότι η βασική αιτία της πιστωτικής κρίσης είναι το τεράστιο χρέος το οποίο συσσωρεύτηκε στον ανεπτυγμένο κόσμο, ενώ η απομόχλευση η οποία ξεκινά σε αυτές τις οικονομίες είναι υπεύθυνη για τη χειροτέρευση των προοπτικών της παγκόσμιας ανάπτυξης. Αντιθέτως, η Μέση Aνατολή σφύζει από μεγάλα πλεονάσματα, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου των προηγούμενων ετών. Για παράδειγμα, οι κυβερνήσεις των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού κόλπου (GCC) έχουν συσσωρεύσει ένα πλεόνασμα της τάξης των 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2001, ενώ μια τιμή ίση με 80 δολάρια το βαρέλι μεταφράζεται σε πλεόνασμα 250 δις δολαρίων για το 2008 και 130 δις δολαρίων για το 2009 ή με άλλα λόγια, με πλεόνασμα ίσο περίπου με το 25 % και το 12 % του ΑΕΠ αντιστοίχως. Παρόλο που η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει απότομα από τα υψηλά αυτού του καλοκαιριού, υπάρχει ακόμη ένα σημαντικό περιθώριο σε σχέση με τα 50 δολάρια/βαρέλι που είναι η τιμή που χρησιμοποίησαν οι κυβερνήσεις για την κατάρτιση των προϋπολογισμών τους.
Η εν λόγω οικονομική ευρωστία σημαίνει ότι οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν μεγάλα περιθώρια να στηρίξουν τον χρηματοοικονομικό τομέα των χωρών τους. Στην πραγματικότητα, έχουν ήδη παρουσιαστεί οι σχετικές ενδείξεις. Για παράδειγμα, το κρατικό fund του Κατάρ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ενισχύσει με πρόσθετα κεφάλαια όλες τις τοπικές τράπεζες, αγοράζοντας 20 % του μετοχικού τους κεφαλαίου, ενώ η κυβέρνηση στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα έκανε ένεση 34 δις δολαρίων στις τοπικές τράπεζες και προχώρησε στην εγγύηση του συνόλου των κα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr