Οπως σημειώνουν και οι ειδικοί της αγοράς ενέργειας, τα funds και οι τεχνικοί αναλυτές βρίσκονται σήμερα στην θέση του οδηγού. Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια τα οποία εισχωρούν στις αγορές εμπορευμάτων, έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Ο παράγοντας «δολάριο»
Το αδύναμο δολάριο μαζί με την ισχυρή ζήτηση, έχουν οδηγήσει όχι μόνο το πετρέλαιο αλλά και άλλα εμπορεύματα, όπως το καλαμπόκι, ο χρυσός και το ρύζι, σε ιστοριλά ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, καθώς οι επενδυτές και οι κερδοσκόποι κηνυγούν αυτό το απόλυτο εργαλείο hedging ενάντια στον πληθωρισμό. Αξίζει να αναφέρουμε πως εκτός από τις εντυπωσιακές αποδόσεις που σημείωσε στο πρώτο τρίμηνο του 2008 ο μαύρος χρυσός - ένα τρίμηνο που οι διεθνείς αγορές μάλλον θα θέλουν να ξεχάσουν - και το 2007 οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν άνοδο κατά 80% περίπου, την ώρα που τα διεθνή χρηματιστήρια βούλιαζαν στην φουρτούνα της πιστωτικής κρίσιης.
Σύμφωνα με τον κ. Gerard Rigby, διευθυντή στρατηγικής της αγοράς ενέργειας της Fuel First, ο κυριάρχος παράγοντας στην αγορά πετρελαίου, συνεχίζει και θα συνεχίσει να είναι το δολάριο. Οταν υπάρχουν κάποια «καλά» νέα από την αμερικάνικη οικονομία, το δολάριο ανεβαίνει και το πετρέλαιο πέφτει, και το αντίθετο. Το δολάριο εδώ και πολλούς μήνες γίνεται όλο και πιο αδύναμο, κι ετσι ο μαύρος χρυσός «χτυπά» συνεχώς νέα ρεκόρ. Την άποψη του κ. Rigby συμμερίζεται και ο κ. Richard Batty, αναλυτής τη αγοράς ενέργειας της Standard Life, ο οποίος θεωρεί πως το δολάριο είναι ο απόλυτος οδηγός της αγοράς ενέργειας.
Ο παράγοντας «προσφορά» και η απροθυμία του ΟΠΕΚ
Η ενίσχυση της επενδυτικής ζήτησης, η οποία είναι πολύ δύσκολο να μετρηθεί, είναι επίσης καταλυτική στην εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι συνολικές επενδύσεις στα εμπορεύματα αγγίζουν πλεόν τα 250 δισ. δολάρια, όταν το 2004 έφταναν μόλις τα 40 δισ. δολάρια.
Εντωμεταξύ, ένας άλλος μεγάλος ένοχος του ακριβού πετρελαίου είναι η πρόσφορα. Οι περιορισμοί στην προσφορά αποτελούν μία μεγάλη ανησυχία στις χώρες-καταναλωτές πετρελαίου.
Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, ζήτησε από τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή για να αντιμετωπιστούν αυτές οι βίαιες αυξήσεις της τιμής του εμπορεύματος. Ο ΟΠΕΚ ωστόσο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για πάνω από το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, επιμένει ότι παρέχει αρκετό πετρέλαιο.
Επιπλέον, και οι προμήθειες πετρελαίου βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, βρίσκονται σχεδόν στα ίδια επίπεδα και ίσως λίγο υψηλότερα ( 1%) από ότι ήταν τρία χρόνια πρίν. Εντωμεταξύ, αυτό το διάστημα, το πετρέλαιο έχει εκτοξευθεί κατά 150%!
Εκτόξευση ακόμα και στα 130 δολάρια το βαρέλι!
Σύμφωνα με την ING, είναι αξιοσημείωτο το ότι στο επίπεδο των 100 και 115 δολαρίων το βαρέλι, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο συνεχίζει και αυξάνεται παρά την επιβράδυνση στον αναπτυγμένο κόσμο. Γι' αυτό το λόγο, η τιμή του πετρελαίου, θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα 130 δολάρια το βαρέλι, «άνετα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr