Για πρώτη φορά μετά τα μέσα του 2007 βλέπουμε τις χρηματιστηριακές αγορές να αντιδρούν πιο βίαια από ότι η πιστωτική αγορά στις κινήσεις των νομισματικών και όχι μόνο αρχών. Οι επενδυτές φαίνεται πως μεταφράζουν τα τελευταία γεγονότα ως πιο καταστρεπτικά για τις μετοχές από οποιαδήποτε άλλη επενδυτική κατηγορία. Η τρέχουσα κρίση δεν αφορά τόσο την «τιμή του χρήματος» αλλά την διαθεσιμότητά του.
Οι αγορές διψούν για ρευστότητα και αυτή είναι που στο μεσοπρόθεσμο διάστημα θα δώσει τέλος στον πονοκέφαλο της κρίσης. Η ουσία είναι πως αν και είναι σημαντική η «αγωνία» των αγορών για το μέγεθος των συνεπειών του ιού του subprime στα μεγάλα επενδυτικά ονόματα του κόσμου, είναι πολύ πιο σημαντική η εικόνα της οικονομικής ανάπτυξης και η εξέλιξη της.
Η ουσία είναι ότι έχουμε αφήσει πολύ πίσω μας τα ρεκόρ κερδοφορίας των επιχειρήσεων, την ευρωστία της οικονομίας και την bull market των μετοχών. Οι βασικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν ξεπεράσει το 20% σε απώλειες από τα υψηλά του 2007 και κολυμπούν πλέον στα νερά της bear market. Και οι 23 ανεπτυγμένες αγορές του κόσμου διαπραγματεύονται σήμερα με δείκτες p/e κοντά ή και χαμηλότερα του 14, δηλαδή από τα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν βρεθεί από το 1995.
Σίγουρα η κατάσταση στις πιστωτικές αγορές θα έχει κάποιες μικρές ή μεγάλες επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Ο τρέχον οικονομικός και επιχειρηματικός κύκλος ήδη «βλέπει» την πόρτα της ύφεσης, τόσο στην οικονομία όσο και - σαν λογικό επακόλουθο - στα κέρδη αρκετών επιχειρήσεων.
Οι μετοχές δεν είναι δυνατόν να παραμείνουν λοιπόν αλώβητες όταν το τοπίο της οικονομικής ανάπτυξης θολώνει. Ετσι αν και σήμερα η πλειοψηφία των διεθνών αναλυτών τονίζει την ελκυστικότητα των μετοχών, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα σήμα εισόδου στις αγορές, τουλάχιστον όχι προτού «χωνέψουμε» τις εξελίξεις στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Lehman Brothers: «Ο αγορές ξεπέρασαν το όριο της υπερβολής»
Οι αγορές έχουν βιαστεί να αποτιμήσουν την πιθανότητα μάις «συστηματικής» χρηματοοικονομικής κρίσης και η πτωτική τους αντίδραση έχει ξεπεράσει τα όρια της υπερβολής φέρνοντας την νευρικότητα των επενδυτών στο μάξιμουμ.
Το πρόβλημα που απασχολούσε τους επενδυτές μέχρι πριν λίγο διάστημα, ήταν οι συνέπειες της οικονομικής ύφεσης στην κερδοφορία των εισηγμένων και αυτό προς το παρόν ξεχάστηκε και μεταμορφώθηκε σε πρόβλημα στην προσφορά πίστωσης στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Σύμφωνα με νέα έκθεση της Lehman Brothers με τίτλο « Policy should provide apanacea», αυτό πιθανότατα και να σημαίνει την κορύφωση της τρέχουσας κρίσης στις αγορές κεφαλαίων.
Οι αρχές, σε αυτήν την περίπτωση η Fed, θα συνεχίσουν να αντιδρούν επιθετικά σε τέτοιες συνθήκες και αυτή η «απάντηση» τελικά θα μεταφραστεί από τις αγορές ως η αρχή του τέλους των προβλημάτων.
Το σημαντικό στοιχείο πάντως που προκύπτει είναι πως ο συνδυασμός της επιθετικής Fed και της πολεμικής ατμόσφαιρας στα χρηματιστήρια, έχει φέρει τις αποτιμήσεις των μετοχών στα ελκυστικότερα επίπεδα που έχουμε δει τα τελευταία 30 χρόνια.
Οπως υποστηρίζει ο κορυφαίος αναλυτής της διεθνούς επενδυτικής στρατηγικής της Lehman Brothers, κ. Ian Scott, σιγά σιγά η μείωση του ρυθμού των υποβαθμίσεων της κερδοφορίας των εισηγμένων θα οδηγήσει τις αγορές σε σημαντική ανάκαμψη πολύ σύντομα.
Για πρώτη φορά μετά το περασμένο καλοκαίρι, είδαμε τις αγορές μετοχών να αντιδρούν πιο αρνητικά από ότι η πιστωτική αγορά στις κινήσεις των αρχών, όπως αυτήν στην οποία προέβη εκτάκτως η Fed την περασμένη Κυριακή.
Σύμφωνα με την Lehman Brothers, αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος και οι μετοχές θα πρέπει να αρχίσουν να «παίρνουν τα πάνω τους» από την σημαντική βελτίωση των πιστωτικών spreads.
Credit Suisse « To κλειδί είναι η ρευστότητα»
Οι αποτιμήσεις των μετοχών σήμερα είναι αδιαμφισβήτητα ελκυστικές, όμως αυτός δεν είναι πλέον ο βασικότερος παράγοντας της τρέχουσας χρηματιστηριακής περιόδου, υποστηρίζει η Credit Suisse.
Tόσο σε απόλυτους ( absolute ) όρους όσο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr