Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 1,96% στις 38.958,66 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 2,46% στις 5.214,93 μονάδες και ο Nasdaq Composite καταγράφει απώλειες 3,12% στις 16.253,52 μονάδες.
Οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ, μετά την απογοητευτική έκθεση για την απασχόληση του Ιουλίου, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, είναι ο κύριος υπαίτιος για την κατάρρευση των αγορών διεθνώς. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει καθυστερήσει να μειώσει τα επιτόκια, με την κεντρική τράπεζα να επιλέγει να διατηρήσει τα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο δεκαετιών, την περασμένη εβδομάδα.
Αυτήν τη στιγμή, είναι σε εξέλιξη και ένα μεγάλο sell-off στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Οι μετοχές τεχνολογίας σημειώνουν, μεταξύ άλλων, τις χειρότερες επιδόσεις στις πρώτες συναλλαγές της Δευτέρας. Η Nvidia καταγράφει πτώση 6,54%, ενώ ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση περίπου 23% κάτω από το πρόσφατο υψηλό της. Η Apple υποχωρεί κατά 5,36% αφού η Berkshire Hathaway του Warren Buffett μείωσε στο μισό το μερίδιό της στην εταιρεία. Άλλοι χαμένοι είναι η Tesla, με πτώση 4,61%, η Broadcom και η Super Micro Computer με πτώση 2,70% και 7,08% αντίστοιχα.
Στην Ασία, οι ιαπωνικές μετοχές επιβεβαίωσαν την πτωτική αγορά, καθώς οι επενδυτές της περιοχής είχαν την πρώτη ευκαιρία να αντιδράσουν στα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Ο Nikkei 225 σημείωσε πτώση 12% στις 31.458,42 μονάδες, κλείνοντας τη χειρότερη ημέρα του από το κραχ της Μαύρης Δευτέρας του 1987 που έπληξετη Wall Street. Η απώλεια των 4.451,28 μονάδων του δείκτη είναι επίσης η μεγαλύτερη σε μονάδες σε όλη την ιστορία του.
Αρκετά επηρεάστηκαν και άλλες παγκόσμιες αγορές:
- Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων κατέρρευσαν λόγω των φόβων για ύφεση και καθώς οι επενδυτές κατέφυγαν στα ομόλογα για περισσότερη ασφάλεια. Το 10ετές, την Παρασκευή, είχε απόδοση 3,76%, τη χαμηλότερη του τελευταίου έτους.
- Το Bitcoin έπεσε από τα σχεδόν 62.000 δολάρια την Παρασκευή σε περίπου 52.000 δολάρια τη Δευτέρα.
- Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 2,6%.
- Ο δείκτης μεταβλητότητας του CBOE εκτοξεύθηκε υψηλότερα, πάνω από το 53, στο υψηλότερο επίπεδο από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας το 2020.
Υπάρχει, επίσης, φημολογία σχετικά με το «carry trade» του γεν, το οποίο ενδέχεται να έπαιξε ρόλο στην πτώση των διεθνών αγορών, μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, την περασμένη εβδομάδα. Το γεν έχει αυξήσει την αξία του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, τερματίζοντας την πρακτική των επενδυτών να δανείζονται σε φθηνό νόμισμα για να αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία στις παγκόσμιες αγορές.
«Είναι οδυνηρό», δήλωσε η Victoria Greene, επικεφαλής επενδύσεων στην G Squared Private Wealth στο CNBC. «Νομίζω ότι (σήμερα) αποτυπώνονται πολλά που συνέβησαν το Σαββατοκύριακο μεταξύ της Berkshire που «έκοψε» την Apple... είχαμε το sell-off της Ιαπωνίας... την άνοδο του γεν και το τέλος του carry trade... πολλά άσχημα νέα που έχουν «τιμολογηθεί»». «Πρόκειται για μια υποχώρηση, μια διόρθωση», πρόσθεσε.
Την Παρασκευή, ο Nasdaq συμπλήρωσε την τρίτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών, έχοντας χάσει περισσότερο από 10% από το ρεκόρ του περασμένου μήνα. Ο S&P 500 έκλεισε, επίσης, την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών, με πτώση 2% για την εβδομάδα. Ο S&P 500 ξεκίνησε τη συνεδρίαση της Δευτέρας με πτώση 5,7% από το πρόσφατο ιστορικό υψηλό του. Ακόμη και ο Dow Jones, ο οποίος είχε υπεραποδώσει, διέκοψε ένα σερί κερδών τεσσάρων εβδομάδων, καταγράφοντας πτώση 2%.
Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Austan Goolsbee, αποφεύγοντας να δεσμευτεί για μια συγκεκριμένη πορεία, ανέφερε ότι τα επιτόκια στο σημερινό τους επίπεδο μπορεί να είναι πολύ «περιοριστικά». Εάν οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν σημαντικά, η κεντρική τράπεζα θα το «διορθώσει», σημείωσε.
Τη Δευτέρα αναμένεται η ανακοίνωση του δείκτη ISM Services PMI του Ιουλίου, που μετρά τις επιδόσεις των αμερικανικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών. Ο δείκτης αναμένεται να παρουσιάσει άνοδο στο 50,9, από 48,8 προηγουμένως.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr