Ειδικότερα, στο ταμπλό ο Dow Jones κυριάρχησε σήμερα με άλμα ύψους 742 μονάδων ή 1,85% στις 40,954.48μονάδες, σημειώνοντας ένα νέο ρεκόρ. Αντιστοίχως κέρδη ύψους 0,64% κατέγραψε ο S&P 500 φτάνοντας τις 5,666.98 μονάδες, ενώ και ο Nasdaq κέρδισε 0,20% και έκλεισε στις 18,510.86 μονάδες.
Ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 σημείωσε άνοδο 3,4% και ολοκλήρωσε την πέμπτη συνεχόμενη ημέρα κερδών.
Ταυτόχρονα, οι χρηματοοικονομικές εταιρείες, ενισχύθηκαν από τα κέρδη και ήρθαν μπροστά από τις προβλέψεις των αναλυτών. Η Bank of America σημείωσε άλμα 5%, ενώ η Morgan Stanley πρόσθεσε περισσότερο από 1%.
Η στροφή από τις τεχνολογικές μετοχές προς τις μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης, ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα, όταν ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Ιουνίου έδειξε τον χαμηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων τριών ετών. Η μέτρηση αυτή, θεωρήθηκε ως ένδειξη ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και η κεντρική τράπεζα μπορεί να είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια.
Οι traders βλέπουν τώρα πιθανότητες 100% ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME. Μια μείωση των επιτοκίων θεωρείται ότι θα ενισχύσει τις μικρές κεφαλαιοποιήσεις και τις βιομηχανικές μετοχές που εξαρτώνται περισσότερο από το κόστος δανεισμού από ότι οι τεχνολογικές μετοχές που στηρίζονται γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα, ο Russell 2000 σημείωσε άνοδο άνω του 10%, ενώ ο blue-chip Dow κέρδισε σχεδόν 4%.
Στον αντίποδα με χαμηλότερη ταχύτητα κινήθηκαν οι τεχνολογικές μετοχές, παραμένοντας έτσι μακριά από τα φώτα. Μάλιστα, εταιρείες όπως η Microsoft και η Nvidia κατέγραψαν απώλειες, με την κάμψη της τελευταίας να συμπαρασύρει προς τα κάτω και άλλες εταιρείες μικροτσίπ όπως η Broadcom και η Advanced Micro Devices.
Στην αγορά ομολόγων οι αυξημένες πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων από τη Fed οδήγησαν πτωτικά τις αποδόσεις, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί περαιτέρω στο 4,168% και του 2ετούς να πέφτει στο 4,44%.
Τρίτη μέρα απωλειών για το πετρέλαιο
Στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα ενός μήνα κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την επίδραση που θα έχει στην ζήτηση η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, καθώς η Κίνα παραδοσιακά αποτελεί την δεύτερη χώρα σε κατανάλωση αργού παγκοσμίως.
Το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate παράδοσης Αυγούστου υποχώρησε κατά 1,15 δολάρια, ή 1,4%, και διαμορφώθηκε στα 80,76 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με την Dow Jones Market Data πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή από τις 21 Ιουνίου.
Το αργό Brent παράδοσης Σεπτεμβρίου που αποτελεί τον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς διολίσθησε κατά 1,12 δολάρια ή 1,3% στα 83,73 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, το χαμηλότερο επίπεδο διακανονισμού από τις 14 Ιουνίου.
Η βενζίνη παράδοσης Αυγούστου έχασε 0,6% και βρέθηκε στα 2,48 δολάρια το γαλόνι. το πετρέλαιο θέρμανσης Αυγούστου διαμορφώθηκε στα 2,47 δολάρια το γαλόνι με πτώση 1,8%.
Το φυσικό αέριο παράδοσης Αυγούστου έκλεισε στα 2,19 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,4%.
Το Brent και το WTI υποχωρούν από την αρχή της εβδομάδας, μετά από ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της Κίνας ότι η οικονομία της χώρας επεκτάθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,7% το δεύτερο τρίμηνο, με σημαντική επιβράδυνση από το 5,3% που είχε σημειωθεί το πρώτο τρίμηνο.
Η υπηρεσία ανέφερε ακόμη ότι η Κίνα κατανάλωσε 58,32 εκατομμύρια τόνους, ή 14,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως αργού τον Ιούνιο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών, σημείωσε ο Carsten Fritsch, αναλυτής εμπορευμάτων στην Commerzbank.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr