Στη σημερινή συνεδρίαση, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,41% στις 5.460,48 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,71% στις 17.732,60 μονάδες. Οι δύο δείκτες σημείωσαν νέα υψηλά όλων των εποχών νωρίτερα, αλλά στη συνέχεια οπισθοχώρησαν. Ο Dow Jones απώλεσε 45,20 μονάδες ή 0,12% και έκλεισε στις 39.118,86 μονάδες. Η Nike «βυθίστηκε» σχεδόν 20% μετά τη μείωση του guidance για τις ετήσιες επιδόσεις της, παρασύροντας την Foot Locker που υποχώρησε κατά 2%.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq πρωτοστάτησε στο πρώτο εξάμηνο, σημειώνοντας άνοδο 18,1%, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη ενθουσίασε τους επενδυτές. Ο S&P 500 έκανε «άλμα» 14,5%, ενώ ο Dow Jones αρκέστηκε σε κέρδη περίπου 3,8%.
Η υποαπόδοση του Dow Jones οφείλεται εν μέρει στην ιδιότυπη υποχώρησή του το δεύτερο τρίμηνο. Ο βιομηχανικός δείκτης διολίσθησε κατά 1,7% κατά τη διάρκεια της περιόδου, ενώ αντίθετα ο S&P 500 και ο Nasdaq σημείωσαν άνοδο 3,9% και 8,3%, αντίστοιχα, στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Και οι τρεις δείκτες κέρδισαν έδαφος τον Ιούνιο, σημειώνοντας τον έβδομο θετικό μήνα τους στους τελευταίους οκτώ. Ο Nasdaq πρωταγωνίστησε με ράλι σχεδόν 6% σε μηνιαία βάση. Ο S&P 500 και ο Dow Jones κέρδισαν 3,5% και 1,1%, αντίστοιχα. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Nasdaq πρόσθεσε 0,2%, ενώ από την άλλη πλευρά ο S&P 500 και ο Dow Jones υποχώρησαν κατά λιγότερο από 0,1%.
Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε τον Μάιο στο χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια. Ο δομικός PCE, που δεν περιλαμβάνει τις πιο ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε μόλις 0,1% τον περασμένο μήνα και 2,6% από το προηγούμενο έτος. Και οι δύο τιμές ήταν σύμφωνες με τις συναινετικές εκτιμήσεις του Dow Jones.
Σε άλλα μάκρο, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για τον Ιούνιο ήταν υψηλότερος από το αναμενόμενο, ανεβαίνοντας στις 68,2 μονάδες από την προκαταρκτική μέτρηση για 65,6 μονάδες. Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό ενός έτους μειώθηκαν στο 3% από 3,3% που αναμενόταν τον Μάιο.
Κέρδη για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου, εν μέσω ανησυχιών για την παραγωγή από την τεράστια γεωπολιτική αβεβαιότητα, κυρίως στη Μέση Ανατολή. Την Παρασκευή υπήρξε οπισθοχώρηση των τιμών, που προήλθε από την αδύναμη ζήτηση καυσίμων που καταγράφηκε στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα.
Το Brent παράδοσης Αυγούστου - το συμβόλαιο έληξε την Παρασκευή - κέρδισε 2 cents στα 86,41 δολάρια το βαρέλι. Το πλέον ενεργό συμβόλαιο Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 0,3% στα 85 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI έχασε 20 cents ή 0,24% στα 81,54 δολάρια το βαρέλι.
Σε επίπεδο εβδομάδας, το Brent πρόσθεσε 0,02% ενώ το WTI έχασε 0,2%. Σε επίπεδο μήνα, και τα δύο ενισχύθηκαν περίπου 6%. Από την αρχή της χρονιάς μέχρι στιγμής το WTI έχει ενισχυθεί πάνω από 13% ενώ το Brent έχει κερδίσει πάνω από 12%.
Οριακή άνοδο κατέγραψε σήμερα ο χρυσός, πετυχαίνοντας ικανοποιητικά κέρδη τον Ιούνιο και κλείνοντας σε θετικό έδαφος για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Η τιμή του spot χρυσού παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, στα 2.326,47 δολάρια ανά ουγγιά, που σηματοδοτεί κέρδη 4% σε τριμηνιαία βάση, ενώ τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις ενισχυμένα κατά 0,1% στα 2.339,6 δολάρια ανά ουγγιά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr