Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,30% στις 38.571,03 μονάδες, με τις Caterpillar (-2,15) και Goldman Sachs (-0,47) μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,16% στις 5.285,83 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite ενισχύθηκε κατά 0,56% στις 16.828,63 μονάδες.
Οι «κυκλικές» μετοχές, των οποίων η τύχη συνδέεται στενά με την οικονομική ανάπτυξη, όπως αυτές των εταιρειών ενέργειας, της βιομηχανίας και των υλικών σημείωσαν τις σημαντικότερες απώλειες. Ο μεταποιητικός τομέας των ΗΠΑ έδειξε σημάδια επιβράδυνσης, με τον δείκτη μεταποίησης ISM να είναι στο 48,7 τον Μάιο, γεγονός που έστειλε τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και το δολάριο χαμηλότερα. Μια μέτρηση κάτω του 50 αποτελεί ένδειξη συρρίκνωσης της οικονομίας.
Η μετοχή της Nvidia πραγματοποίησε άλμα 4,89%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε μία νέα σειρά chips τεχνητής νοημοσύνης, σηματοδοτώντας πως είναι έτοιμη να παλέψει για να παραμείνει «μπροστά» σε έναν άκρως ανταγωνιστικό χώρο. Η εταιρεία ανακοίνωσε, επίσης, πως θα αναβαθμίζει την αρχιτεκτονική των chips τεχνητής νοημοσύνης σε ετήσια βάση.
Η σημερινή συνεδρίαση ακολουθεί έναν ισχυρό μήνα, με τους τρεις βασικούς δείκτες να έχουν κλείσει θετικά για έκτο μήνα στο επτάμηνο. Ωστόσο, το ράλι φάνηκε να χάνει την ορμή του προς το τέλος του μήνα και οι δείκτες έκλεισαν τον Μάιο περισσότερο από 1% κάτω από τα υψηλά τους επίπεδα.
Την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου αναμένεται μια πληθώρα από οικονομικές ανακοινώσεις. Την Πέμπτη, αναμένονται στοιχεία για τις μισθοδοσίες του ιδιωτικού τομέα και την Παρασκευή, μία έκθεση για τις θέσεις εργασίας, τον Μάιο. Οι επενδυτές φαίνεται να επιθυμούν κάποια οικονομική επιβράδυνση, καθώς κάτι τέτοιο ίσως δώσει το «πράσινο φως» στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ώστε να μειώσει τα επιτόκια. Ωστόσο, δεν επιθυμούν υπερβολική επιβράδυνση, καθώς θα προκαλούσε φόβους για ύφεση.
Οι τιμές των μετοχών, τη Δευτέρα, επηρεάστηκαν, εν μέρει, από ένα τεχνικό πρόβλημα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Σε χαμηλό τεσσάρων μηνών το πετρέλαιο
Πτώση σημείωσε το πετρέλαιο τη Δευτέρα, καθώς ο OPEC+ ανακοίνωσε σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση των εθελοντικών περικοπών παραγωγής.
Οι περικοπές της παραγωγής θα αρχίσουν να καταργούνται σταδιακά από τον Οκτώβριο. Ωστόσο, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, η απόφαση αυτή ενδέχεται να ανατραπεί.
Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουλίου για το WTI έκλεισε 3,6% χαμηλότερα στα 74,22 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο παραδόσεως Αυγούστου για το Brent σημείωσε απώλειες 3,4% στα 78,36 δολάρια το βαρέλι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr