Η G7 φαίνεται όλο και πιο ενωμένη όσον αφορά τις εμπορικές ανισορροπίες της Κίνας
Οι επικεφαλής των οικονομικών κλιμάκων της G7 εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την υπερβάλλουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας, με το ανακοινωθέν να κάνει λόγο για «χρήση πολιτικών και πρακτικών που δεν βασίζονται στην αγορά και υπονομεύουν τους εργαζομένους, τις βιομηχανίες και την οικονομική ανθεκτικότητα». Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας ήταν πιο «ωμός», λέγοντας στο Bloomberg ότι το οικονομικό μοντέλο της Κίνας αποτελεί απειλή για την ΕΕ, τις ΗΠΑ και «την παγκόσμια οικονομία». Αυτό ακολούθησε την ενέργεια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επιβάλει εκ νέου δασμούς σε εκατοντάδες προϊόντα από την Κίνα, ενώ στο μεταξύ, η ΕΕ πλησιάζει στην ολοκλήρωση της έρευνας για τις επιδοτήσεις κινεζικών EV (ηλεκτρικών οχημάτων).
Το ισχυρό δολάριο προκαλεί «δυσφορία»
Ενώ ο δείκτης DXY, ο οποίος παρακολουθεί την απόδοση του δολαρίου ΗΠΑ έναντι των έξι άλλων «μεγάλων» νομισμάτων, έχει υποχωρήσει κατά περίπου 1,7% από το υψηλό του στα τέλη Απριλίου, το δολάριο ΗΠΑ παραμένει υψηλά, με το ιαπωνικό γεν κοντά σε χαμηλά πολλών δεκαετιών. Μετά από τις αναφορές για πιέσεις από την πλευρά της Ιαπωνίας, το ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών της G7 προειδοποίησε εκ νέου για την «υπερβολική μεταβλητότητα» στις ισοτιμίες συναλλάγματος και τις «άτακτες νομισματικές κινήσεις», σύμφωνα με το κείμενο της συνόδου του Απριλίου, που προηγήθηκε της πιθανής παρέμβασης στο συνάλλαγμα. Η αδυναμία του γεν παραμένει βασική ανησυχία στο Τόκιο, με τον κορυφαίο αξιωματούχο της Ιαπωνίας, όσον αφορά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, να διαμηνύει, την περασμένη Παρασκευή, ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να παρέμβει «ανά πάσα στιγμή».
Οι αγορές και οι τράπεζες αντιμετωπίζουν ανεπίλυτους γεωπολιτικούς κινδύνους - Μεγαλύτερη ανησυχία η Ουκρανία
Οι υπουργοί Οικονομικών φέρονται να σημείωσαν πρόοδο στα σχέδια για τη χρήση περίπου 300 δισ. δολαρίων που προέρχονται από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, για την επέκταση των δανείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, με το τελικό κείμενο να είναι ενδεχομένως έτοιμο για έγκριση από τους αρχηγούς κρατών της G7 τον Ιούνιο. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, την Παρασκευή, σημείωσε ότι ο οργανισμός θα μπορούσε να διαχειριστεί ένα τέτοιο ταμείο. Στο μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές τράπεζες, λέγοντας πως αντιμετωπίζουν «τρομερό κίνδυνο» λειτουργώντας στη Ρωσία, καθώς οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενισχύσουν τις δευτερογενείς κυρώσεις κατά των δανειστών.
Έτσι, ενώ το συνολικό σκηνικό, στην οικονομία και τις αγορές, φαίνεται υποστηρικτικό, το τελευταίο ανακοινωθέν της G7 αποτελεί μια καλή υπενθύμιση του πώς οι διαφωνίες σχετικά με το εμπόριο, την πολιτική και τη γεωπολιτική εξακολουθούν να σιγοβράζουν και δεν αποκλείεται να αναζωπυρώσουν τη μεταβλητότητα στις αγορές.
«Στις μετοχές, βλέπουμε συνολικά μέτρια άνοδο και εστιάζουμε σε στρατηγικές διατήρησης κεφαλαίου και επιλεκτικότητας. Πιστεύουμε ότι οι εμπορικές διαμάχες μπορεί να επιδεινωθούν μέχρι τις εκλογές στις ΗΠΑ και συνιστούμε μια στρατηγική barbell στις κινεζικές μετοχές, για να αντισταθμίσουμε τις πιθανές ενέργειες. Οι επενδυτές που αναζητούν γεωπολιτική αντιστάθμιση χαρτοφυλακίου μπορούν να εξετάσουν την έκθεση τόσο στον χρυσό όσο και στο πετρέλαιο. Σε ό,τι αφορά τα νομίσματα, συνιστούμε στους επενδυτές να παραμείνουν επιλεκτικοί στις συναλλαγές με το αμερικανικό δολάριο, με το δολάριο Αυστραλίας να ξεχωρίζει για τις προοπτικές των επιτοκίων και την έκθεσή του σε εμπορεύματα. Θα εξετάζαμε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουμε τυχόν δείγματα αντοχής του γεν προς το επίπεδο 150-152, για να διαγράψουμε τις long θέσεις στο γεν και να χτίσουμε επιπλέον την έκθεση στο δολάριο ΗΠΑ», καταλήγει η UBS.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr