Το ράλι στις τεχνολογικές μετοχές οδήγησε τον Nasdaq σε νέο ρεκόρ και βοήθησε τον S&P 500 να τερματίσει πάνω από το όριο των 5.000 μονάδων για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα. Ο ενθουσιασμός της τεχνητής νοημοσύνης ώθησε επίσης μεμονωμένες τεχνολογικές μετοχές σε ιστορικά επίπεδα, με την κεφαλαιοποίηση της Nvidia να καταρρίπτει για πρώτη φορά την αποτίμηση των 2 τρισ. δολαρίων. Ωστόσο, οι μετοχές της Wall Street έχουν υποχωρήσει από αυτές τις κορυφές, καθώς η αβεβαιότητα για τα επιτόκια βαραίνει το επενδυτικό αίσθημα.
Στην Ασία, ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημείωσε εκπληκτικές επιδόσεις, με τον δείκτη της χώρας να ξεπερνά τη Δευτέρα τις 40.000 μονάδες. Αυτό συνέβη αφού ο Nikkei ξεπέρασε τα υψηλά του 1989 τον περασμένο μήνα - με τα κέρδη να οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στα ισχυρά κέρδη και στις μεταρρυθμίσεις εταιρικής διακυβέρνησης.
Στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, το Bitcoin ξεπέρασε τα 70.000 δολάρια, πιάνοντας έτσι νέο ρεκόρ.
Οι υψηλές τιμές του χρυσού έχουν, επίσης, κεντρίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, με το πολύτιμο μέταλλο να σημειώνει νέο ρεκόρ άνω των 2.100 δολαρίων. Τα κέρδη τροφοδοτήθηκαν από τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ και τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας, καθώς ο χρυσός σημειώνει, παραδοσιακά, ράλι σε περιόδους οικονομικής πίεσης.
Οι επιδόσεις-ρεκόρ στις αγορές, ωστόσο, δεν εμποδίζουν ορισμένους επενδυτές να ανησυχούν για τρία βασικά ζητήματα.
Αναζωπύρωση του πληθωρισμού
Μετά από μήνες υποχώρησης, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αποδεικνύεται πιο επίμονος από ό,τι είχαν προβλέψει οι ειδικοί.
Παρ' όλο που ο ετήσιος πληθωρισμός του Ιανουαρίου μειώθηκε στο 3,1%, ήταν και πάλι υψηλότερος από το αναμενόμενο. Αυτό συμβαίνει παρά την επιθετική εκστρατεία νομισματικής πολιτικής της Fed κατά το προηγούμενο έτος, που είχε στόχο να τιθασεύσει τις πιέσεις στις τιμές καταναλωτή..
Ο νομπελίστας Paul Krugman επισήμανε τις πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ σε πρόσφατη ανάρτησή του στο X, όπου βασίστηκε στις σκέψεις του οικονομολόγου της Moody's Mark Zandi: «Οι έρευνες συνεχίζουν να μη δείχνουν αύξηση του πληθωρισμού. Αυτοί οι αριθμοί του Ιανουαρίου μοιάζουν με μια παρεκτροπή «που ενισχύεται από προβληματικές εποχικές τιμές», όπως το θέτει ο Mark Zandi», γράφει ο Krugman.
Ο οικονομολόγος Nouriel Roubini, που συχνά αποκαλείται «Dr. Doom», αναφέρθηκε επίσης στο θέμα, λέγοντας ότι μια επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να φέρει προβλήματα για την παγκόσμια οικονομία, δεδομένου ότι οι πολιτικές του θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ξανά τον πληθωρισμό, ακόμη και να προκαλέσουν στασιμοπληθωρισμό.
Ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan για τις αγορές αναφέρθηκε επίσης στους κινδύνους του στασιμοπληθωρισμού. Ο Marko Kolanovic προειδοποίησε ότι ένα «δεύτερο κύμα πληθωρισμού» θα μπορούσε να πάρει διαστάσεις.
Χρηματοοικονομική αστάθεια
Ο κορυφαίος οικονομολόγος και σύμβουλος της Allianz Mohamed El-Erian δήλωσε σε άρθρο του στο Bloomberg ότι μια Fed «όμηρος» των δεδομένων θα μπορούσε να προκαλέσει χρηματοπιστωτική αστάθεια. «Μη με παρεξηγήσετε- οι συχνές αναγνώσεις των δεδομένων είναι σημαντικές σε κάθε αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών και των αντιδράσεων πολιτικής», είπε ο El-Erian. «Στη σημερινή οικονομία, η υπερβολική εστίαση στους αριθμούς ανατρέπει την ισορροπία των κινδύνων προς την κατεύθυνση της διατήρησης των επιτοκίων σε πολύ περιοριστικά επίπεδα για πολύ καιρό, αυξάνοντας αδικαιολόγητα την πιθανότητα απώλειας παραγωγής, υψηλότερης ανεργίας και χρηματοπιστωτικής αστάθειας», πρόσθεσε.
Ο El-Erian ασκεί εδώ και καιρό κριτική στη Fed, κατηγορώντας την για τον λανθασμένο χαρακτηρισμό του πληθωρισμού ως μεταβατικού προβλήματος, καθώς και για την πολύ καθυστερημένη καταπολέμηση των πιέσεων στις τιμές καταναλωτή.
Μιλώντας στο CNBC, ο El-Erian δήλωσε ότι αν η Fed δεν μειώσει τα επιτόκια φέτος, τότε «η αγορά έχει δίκιο να ανησυχεί για την οικονομική ανάπτυξη και τα κέρδη».
Ανησυχίες για την Κίνα
Τα προβλήματα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου απασχολούν τους επενδυτές. Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομικά προβλήματα, από την κρίση ακινήτων έως τις αποπληθωριστικές πιέσεις, και οι παρατηρητές της αγοράς ανησυχούν ότι αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να μεταδοθούν στον υπόλοιπο κόσμο.
Ο αντιπρόεδρος της Ariel Investments, Charlie Bobrinskoy, δήλωσε στο CNBC ότι οι αγορές δεν επικεντρώνονται στα προβλήματα των ακινήτων της Κίνας. «Η αγορά καταλαβαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά δεν καταλαβαίνει το μέγεθος του προβλήματος», είπε, συζητώντας για τις επιπτώσεις της αγοράς ακινήτων της χώρας στον υπόλοιπο κόσμο.
Ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει ήδη αρχίσει να βλέπει τις επιπτώσεις της επιβράδυνσης της οικονομίας της Κίνας στα αποτελέσματά της. Η Tesla καθώς και η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD, τον Φεβρουάριο, ανέφεραν πτώση των πωλήσεων στην Κίνα κατά 19% και σχεδόν 40%, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr