Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες 0,95% και έκλεισε στις 482,82 μονάδες. Ο δείκτης βρισκόταν σε υψηλό σχεδόν δύο ετών στην προηγούμενη συνεδρίαση, λαμβάνοντας ώθηση από την αισιοδοξία που επικρατεί γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και από τα πρόσφατα ενθαρρυντικά σχόλια των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Ο δείκτης μεταβλητότητας Euro Stoxx έφτασε σε υψηλό σχεδόν ενός μήνα νωρίτερα στη συνεδρίαση. Των σημερινών απωλειών ηγήθηκε ο τεχνολογικός τομέας της Ευρώπης, ο οποίος «βυθίστηκε» 2,7% και απομακρύνθηκε από το υψηλό 23 ετών που είχε σημειώσει στην προηγούμενη συνεδρίαση. Ο κλάδος του real estate «έπεσε» στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Δεκεμβρίου, σημειώνοντας πτώση 2,5%.
Στους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,95% στις 16.875,19 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,81% στις 7.512,28 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,84% στις 7.625,31 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε απώλειες 0,59% στις 9.925,40 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB διολίσθησε 1,03% στις 31.134,17 μονάδες.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν σε όλο τον κόσμο, με το γερμανικό 10ετές να φτάνει σε υψηλό δύο μηνών, καθώς οι traders προβλέπουν πλέον ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων από τη Fed θα έρθει τον Ιούνιο αντί για τον Μάιο, που εκτιμούσαν νωρίτερα.
Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, τα κέρδη δ’ τριμήνου για τις εταιρείες που εντάσσονται στον Stoxx 600 αναμένεται να μειωθούν κατά 5,5% σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG (London Stock Exchange Group), το 53% των εταιρειών, που έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής αποτελέσματα, έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών.
Στα μάκρο της ημέρας, οι προσδοκίες για το ρυθμό αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ διαψεύστηκαν, καθώς ο δείκτης συνέχισε μεν να υποχωρεί και τον Ιανουάριο, αλλά με πιο αργό ρυθμό. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 3,1% σε ετήσια βάση έναντι του αναμενόμενου 2,9%, ενώ σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 0,3% αντί του εκτιμώμενου 0,2%.
Η αύξηση των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε στο 6,2% ετησίως το τρίμηνο έως τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ενώ η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 3,8%. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι οι μισθοί εξαιρουμένων των μπόνους θα αυξάνονταν κατά 6% σε ετήσια βάση, αλλά το ποσοστό του 6,2% εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μια επιβράδυνση από το 6,7% που καταγράφηκε το τρίμηνο έως τον Νοέμβριο.
Στη Γερμανία, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του ινστιτούτου οικονομικών ερευνών ZEW, ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε στις 19,9 μονάδες τον Φεβρουάριο από 15,2 μονάδες τον Ιανουάριο, πάνω από τη συναινετική εκτίμηση των 17,5 από τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr