Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε στο 3,9% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, «πέφτοντας» για πρώτη φορά, εδώ και πάνω από δύο χρόνια, κάτω από το 4%. Σημειώνεται ότι η Fed παρακολουθεί τους δείκτες τιμών PCE για τον στόχο πληθωρισμού στο 2%. Τα νέα δεδομένα αποκάλυψαν μια «καλύτερη από το αναμενόμενο, αλλά ακόμα αυξημένη εικόνα του πληθωρισμού», σημειώνουν αναλυτές.
Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Dow Jones έχασε 158,84 μονάδες ή 0,47% για να τερματίσει στις 33.507,50 μονάδες. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,27% στις 4.288,05 μονάδες, ενώ αντίθετα ο Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 0,14% στις 13.219,32 μονάδες. Ο Dow Jones και ο S&P 500 κινούνταν σε ανοδικό έδαφος νωρίτερα, καθώς οι επενδυτές είδαν με καλό μάτι τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί. Στα ενδοσυνεδριακά υψηλά, ο Dow Jones είχε «σκαρφαλώσει» περίπου 227 μονάδες ή 0,7%, ενώ ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,8%. Ο Nasdaq είχε σημειώσει ράλι 1,4% στο καλύτερο σημείο της συνεδρίασης.
Ο S&P 500 έκλεισε τον μήνα με πτώση 4,9% και το γ’ τρίμηνο χαμηλότερα κατά 3,7%. Ο Nasdaq Composite σημείωσε πτώση 5,8% τον Σεπτέμβριο και πτώση 4,1% για το τρίμηνο. Και οι δύο δείκτες ολοκλήρωσαν τους χειρότερους μήνες τους για φέτος. Ο Dow Jones κατέγραψε πτώση 3,5% αυτόν τον μήνα και πτώση 2,6% στο τρίμηνο. Ο Dow Jones και ο S&P 500 έκλεισαν την εβδομάδα με πτώση περίπου 1,3% και 0,7%, αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, ο Nasdaq Composite κινήθηκε οριακά υψηλότερα κατά 0,06%.
Μεταξύ άλλων, οι επενδυτές παρακολουθούν τα τελευταία νέα σχετικά με ένα πιθανό shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης. «Η αγορά θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό που φαίνεται να είναι ένα πιθανό κυβερνητικό shutdown», δήλωσε ο Chris Fasciano, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Commonwealth Financial Network. «Το πόσο θα διαρκέσει και πώς θα επηρεάσει τα βραχυπρόθεσμα οικονομικά στοιχεία, την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τα επιτόκια θα είναι μεταξύ των βασικών θεμάτων που θα πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές», πρόσθεσε.
Σε άλλα μάκρο, πέραν του PCE, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε στα 84,3 δισ. δολάρια τον Αύγουστο, σημειώνοντας πτώση 7,3% σε μηνιαία βάση. Οι εξαγωγές ανήλθαν στα 168,9 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 2,2% σε μηνιαία βάση, αλλά μειωμένες κατά 5,9% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022. Οι εισαγωγές ήταν στα 253,1 δισ. δολάρια, σημειώνοντας πτώση 1,2% σε μηνιαία βάση και 5,2% ετησίως.
Οριακή βελτίωση παρουσίασε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Michigan ενισχύθηκε στις 68,1 μονάδες από 67,7 νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ωστόσο διολίσθησε από τις 69,5 που βρισκόταν τον Αύγουστο. Ο δείκτης είχε σκαρφαλώσει σε υψηλό δύο ετών τον Ιούλιο προτού υποχωρήσει.
Με απώλειες ολοκλήρωσαν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή. Ωστόσο παρέμειναν σε θετικό έδαφος για τέταρτο διαδοχικό μήνα, με αρκετούς αναλυτές να εκτιμούν πως το αργό θα συνεχίσει την πορεία του προς τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Νοεμβρίου υποχώρησε κατά 92 σεντς ή 1% στα 90,79 δολάρια το βαρέλι. Στην εβδομάδα το WTI, όμως, σκαρφάλωσε κατά 1%, ενώ στον μήνα έκανε ράλι άνω του 9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Στο τρίμηνο το αμερικανικό αργό εκτινάχθηκε κατά 29%.
Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Νοεμβρίου σημείωσε μικρές απώλειες 0,1%, στα 95,31 δολάρια το βαρέλι, ωστόσο στην εβδομάδα κέρδισε 2,2% και σε μηνιαία βάση το ράλι του αγγίζει το 10%. Σε τριμηνιαία βάση το Brent ενισχύθηκε κατά 27%.
Αντίθετα, ο χρυσός ολοκλήρωσε τον Σεπτέμβριο με «βουτιά» 4,6% εν μέσω των ανησυχιών ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, ο χρυσός παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε σήμερα κατά 0,7% στα 1.866,10 δολάρια η ουγγιά. Το πολύτιμο μέταλλο έκλεισε τον Σεπτέμβριο με «βουτιά» 4,6% ενώ στο τρίμηνο οι απώλειές του έπιασαν το 3,6%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr