Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,02% στις 460,06 μονάδες, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,90% στις 15.935 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 είχε άνοδο 0,67% στις 7.373 μονάδες.
Ο βρετανικός FTSE έκλεισε στο +1,76% και στις 7.468 μονάδες.
Από την περιφέρεια, στην Ισπανία ο ΙΒΕΧ 35 κέρδισε 0,96% στις 9.580 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 1,17% στις 28.878 μονάδες.
Mετά τα ασιατικά χρηματιστήρια, αλλά και τα -όπως έως τώρα φαίνεται- κέρδη που θα σημειώσει η Wall Street, σειρά πήραν οι Ευρωαγορές, με το επενδυτικό κοινό βέβαια να «ζυγίζει» τις πιθανότητες στο «μέτωπο» των επιτοκίων και να αναμένει νέα οικονομικά αποτελέσματα αλλά και στοιχεία που θα μπορούσαν να δώσουν ακόμα πιο σημαντική ώθηση.
Τόσο ο επικεφαλής της Fed όσο και ο Τζερόμ Πάουελ, όσο και η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, εμφανίστηκαν «έτοιμοι» στις ομιλίες τους στο Τζάκσον Χολ, για νέες αυξήσεις επιτοκίων, όποτε και για όσο χρειαστεί, μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει στο 2%.
Από την άλλη βέβαια, υπάρχουν ενδείξεις που καλλιεργούν αισιοδοξία στο επενδυτικό κοινό και στους αναλυτές για ενδεχόμενο προσωρινό «πάγωμα» στις αυξήσεις επιτοκίων.
Από τη μία ο Τζερόμ Πάουελ διεμύνησε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα παρακολουθεί στενά τα εκάστοτε οικονομικά δεδομένα πριν πάρει αποφάσεις και έτσι λόγω της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού αλλά και των θετικών σημαδιών στην οικονομία των ΗΠΑ, πολλοί ακόμα ελπίζουν.
Από την άλλη, η συρρίκνωση της προσφοράς χρήματος στην Ευρωζώνη για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια «χτυπάει καμπανάκια», καθώς με δεδομένο ότι η οικονομική δραστηριότητα βρίσκεται ήδη σε φάση επιβράδυνσης, η συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων από πλευράς ΕΚΤ, θα εντείνει την πίεση προς την οικονομία της Ευρωζώνης μέσα στο επόμενο διάστημα.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, μετά την υπεραπόδοση αυτών των κλάδων, πλέον οι κυκλικές μετοχές άρχισαν να δέχονται πιέσεις όταν τα στοιχεία έδειξαν απότομη συρρίκνωση της δραστηριότητας στον ιδιωτικό τομέα της Ευρώπης.
Την ίδια στιγμή, τα δεδομένα από την Κίνα δείχνουν μείωση των εξαγωγών, αδύναμες καταναλωτικές δαπάνες και μια εντεινόμενη κρίση στο real estate. Η κατάσταση αυτή εκτιμάται ότι απειλεί ιδιαίτερα κλάδους όπως αυτός των ορυχείων στην Ευρώπη.
Τέλος αναφορικά με τα μάκρο, εξασθένισε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, αντικατοπτρίζοντας έτσι απαισιόδοξες προβλέψεις για το εισόδημα και τις προοπτικές της οικονομίας της χώρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr