Αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx είχε απώλειες ύψους 0,63% στις 457,93 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,79% στις 15.893,38 μονάδες, ο γαλλικός CAC είχε παρόμοια κάθοδο κατά 0,72% στις 7.260,53 μονάδες και ο βρετανικός FTSE διολίσθησε κατά 0,43% στις 7.529,16 μονάδες.
Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB είχε απώλειες ύψους 0,94% στις 28.702,74 μονάδες, ο ισπανικός IBEX διαμορφώθηκε στις 9.307 μονάδες μειωμένος κατά 0,23%, ενώ ο πορτογαλικός PSI20 είχε μικρή άνοδο 0,18% στις 5.989,95 μονάδες.
Η πλειοψηφία των κλάδων υποχώρησε με την τεχνολογία να ηγείται των απωλειών πέφτοντας κατά 1,8%.
Στο επίκεντρο του προβληματισμού βρέθηκε αρχικά η υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ΗΠΑ από ΑΑΑ σε ΑΑ+ από τον οίκο Fitch, που έχει προκαλέσει σημαντικές απώλειες σε όλες τις αγορές.
Πληθαίνουν βέβαια οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η υποβάθμιση είναι ήσσονος σημασίας, καταστέλλοντας εν μέρει τον πανικό των επενδυτών.
Από την άλλη, η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη σημερινή της συνεδρίαση, με την τράπεζα να αναφέρει στο νέο της guidance για τα επιτόκια ότι «Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής θα διασφαλίσει ότι το τραπεζικό επιτόκιο θα είναι επαρκώς περιοριστικό για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%».
Παράλληλα επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό πιθανώς να έχουν αρχίσει να παίρνουν τελική μορφή. «Ορισμένοι από τους κινδύνους των πλέον επίμονων πληθωριστικών πιέσεων ενδεχομένως να έχουν αρχίσει να αποκρυσταλλώνονται».
Στα μάκρο της περιόδου, η πορεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη για τον Ιούλιο αποδείχθηκε χειρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις σύμφωνα με τον τελικό δείκτη PMI της Hamburg Commercial Bank.
Ο σύνθετος PMI για την Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 48,6 μονάδες από 48,9 μονάδες στην αρχική μέτρηση και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 48,9 μονάδες.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 49,9 μονάδες.
Επιπρόσθετα, το εμπορικό πλεόνασμα στη Γερμανία τον Ιούνιο των εκτιμήσεων διαμορφώθηκε άνω των εκτιμήσεων.
Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 0,1% σε επίπεδο μήνα σε προσαρμοσμένους όρους στα 131,3 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ισχνή αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση για γερμανικά προϊόντα όπως αυτοκίνητα, ανταλλακτικά αλλά και συσκευές.
Πτώση 10% σημείωσε η μετοχή της Infineon λόγω των χαμηλότερων του αναμενόμενου εκτιμήσεων για τα έσοδά της, ενώ απώλειες 3% σημείωσε και η μετοχή της Lufthansa, παρά την αύξηση εσόδων και κερδών στο δεύτερο τρίμηνο.
Αντίθετα, άνοδο 2% σημείωσε η Societe Generale, που εμφάνισε κέρδη πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Συγκεκριμένα, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 900 εκατ. ευρώ για το τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 670 εκατ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr