Ενώ η άνοδος του ΑΕΠ της Ευρωζώνης φαίνεται ενθαρρυντική, η πρόβλεψη της ΕΚΤ για την οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου παραμένει ζοφερή.
Την ίδια ώρα, η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, δεν τα πηγαίνει καλά με τα «σύννεφα» της ύφεσης να πυκνώνουν πάνω από το Βερολίνο. Η παραγωγή της παρέμεινε στάσιμη μόνο το δεύτερο τρίμηνο.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat έδειξαν πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 5,3%, καταγράφοντας μείωση σε σχέση με τον Ιούνιο παραμένοντας ωστόσο σημαντικά υψηλότερα από τα επίπεδα του 2% που θέλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Με το επιτόκιο καταθέσεων τώρα στο 3,75%, η ΕΚΤ βρίσκεται στο τέλος ή κοντά στο τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων της. Η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι στο τρέχον αβέβαιο περιβάλλον μια άλλη αύξηση ή «ίσως μια παύση» είναι οι επιλογές για την επόμενη πολιτική απόφαση, τον Σεπτέμβριο.
Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται επίσης η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) να αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 25 μ.β.
Η κίνηση αυτή θα σηματοδοτήσει τη 14η συνεχόμενη αύξηση δεδομένου ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει υψηλός, έχοντας υποχωρήσει ελαφρώς στο 7,9% τον Ιούνιο.
Η πλειοψηφία των κλάδων έκλεισε θετικά με την Υγεία να ανεβαίνει κατά 1,1%, τις μετοχές πετρελαίου και αερίου να σημειώνουν άνοδο 1,3%, ενώ αντίθετα ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών έπεσε κατά 1,2%.
Μεγάλες απώλειες σημείωσε στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας η μετοχή της Heineken, που υποβάθμισε το guidance για τα κέρδη της, λόγω του ότι οι καταναλωτές αγόρασαν λιγότερες μπύρες μετά τις σημαντικές αυξήσεις στις τιμές.
Τα λειτουργικά κέρδη διολίσθησαν κατά 22% σε προσαρμοσμένη βάση το πρώτο εξάμηνο, όπως γνωστοποίησε η ζυθοποιία, ενώ για ολόκληρη τη χρονιά, προέβλεψε σταθερή έως μεσαία μονοψήφια αύξησή τους.