Ο δομικός πληθωρισμός της χώρας - που αφαιρεί το κόστος των φρέσκων τροφίμων – έφτασε στο 3,3% για τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Αυτό είναι ελαφρώς υψηλότερο από το ποσοστό του 3,2% του Μαΐου και επίσης πάνω από τον στόχο της Τράπεζας της Ιαπωνίας για 2%. Ο συνολικός πληθωρισμός της χώρας διαμορφώθηκε επίσης στο 3,3% τον Ιούνιο, από 3,2% τον Μάιο.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έρχονται εν όψει της συνεδρίασης της BOJ την επόμενη εβδομάδα για την απόφασή της για τα επιτόκια.
Αυτός είναι ο 15ος συνεχόμενος μήνας που ο ρυθμός πληθωρισμού είναι πάνω από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Ιαπωνίας, αλλά ο διοικητής της BOJ Kazuo Ueda σηματοδότησε σε πρόσφατη έκθεση του Reuters ότι η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της BOJ θα μπορούσε να διατηρηθεί προς το παρόν, λέγοντας ότι «υπήρχε ακόμη κάποια απόσταση για βιώσιμη και σταθερή επίτευξη του στόχου της κεντρικής τράπεζας στο 2% ».
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε 1,9% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα που ο ρυθμός πληθωρισμού στην πόλη επιβραδύνθηκε.
Το τμήμα απογραφής και στατιστικής του Χονγκ Κονγκ ανέφερε ότι οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις σημειώθηκαν στις τιμές των αλκοολούχων ποτών και του καπνού, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 18,7%.
Οι τιμές του ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού παρουσίασαν επίσης τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο, ανεβαίνοντας 13,3%. Από την άλλη πλευρά, οι τιμές των διαρκών αγαθών υποχώρησαν 3,7% τον Ιούνιο.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,2% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, χαμηλότερα από την άνοδο 0,5% τον Μάιο και τον πρώτο μήνα από τον Νοέμβριο του 2020 που ο δείκτης βυθίστηκε σε έδαφος συρρίκνωσης.
Σε μηνιαία βάση, ο ΔΤΚ σημείωσε πτώση 0,2% τον Ιούνιο, μικρότερη από την πτώση 0,4% τον Μάιο, ανέφερε η Τράπεζα της Κορέας.
Τον Ιούνιο, οι τιμές του άνθρακα και των προϊόντων πετρελαίου ήταν 3,7% χαμηλότερες από τον προηγούμενο μήνα και των αγροτικών προϊόντων κατά 1,3%, αλλά οι τιμές κοινής ωφέλειας αυξήθηκαν 1,8% σε σύγκριση με τον Μάιο.
Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε, παρασυρόμενος κυρίως από τις μετοχές των τεχνολογικών υπηρεσιών.
Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τσιπ στον κόσμο, σημείωσε πτώση 3,11% στις πρωινές συναλλαγές την Παρασκευή, αφού σημείωσε την πρώτη τριμηνιαία μείωση καθαρού εισοδήματος σε 4 χρόνια.
Την Πέμπτη, η TSMC κατέγραψε πτώση 10% στα έσοδα του δεύτερου τριμήνου σε σχέση με πέρυσι στα 480,84 δισεκατομμύρια NT$, ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 23,3% από πέρυσι στα 181,8 δισεκατομμύρια NT$.
Παρά την υπέρβαση των προσδοκιών της αγοράς, οι μετοχές της εταιρείας εξακολουθούν να υποχωρούν.
Η εταιρεία είπε ότι η επιχείρηση επηρεάστηκε από τις μακροοικονομικές συνθήκες που μείωσαν τη ζήτηση για ηλεκτρονικά. Η TSMC παράγει τσιπ για μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα σε smartphone και φορητούς υπολογιστές.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei διολίσθησε 0,46%, κλείνοντας στις 32.314,50 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε 0,68% στις 19.050 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε πτώση 0,06% στις 3.167,75 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 0,06% στις 10.810,18 μονάδες.
Ο Kospi κατέγραψε κέρδη 0,37% στις 2.609,76 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.313,90 μονάδες, χάνοντας 0,15%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr