Και οι τρεις μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street έχασαν έδαφος, με τις ευαίσθητες στα επιτόκια μετοχές να επιβαρύνουν περισσότερο τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq. Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής (23/6) ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 219,28 μονάδες ή 0,65% στις 33.727,43 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 0,77% στις 4.348,33 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,01% στις 13.492,52 μονάδες.
Όλοι οι δείκτες «έσπασαν» τα ανοδικά σερί πολλών εβδομάδων που σημείωσαν. Ο S&P 500 έχασε περισσότερο από 1% από την αρχή της εβδομάδας, βάζοντας τέλος σε ένα σερί πέντε συνεχόμενων εβδομαδιαίων κερδών. Από την πλευρά του, ο Nasdaq «έσπασε» ένα σερί 8 ανοδικών εβδομάδων και, μάλιστα, σημείωσε τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τον περασμένο Μάρτιο και την εβδομάδα της κατάρρευσης της περιφερειακής τράπεζας SVB. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,39%, o Nasdaq έχασε περισσότερο από 1,4% και ο Dow Jones κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,67%.
Το ενδιαφέρον της αγοράς στράφηκε ξανά στις κεντρικές τράπεζες, με τον Τζερόμ Παόυελ να καταθέτει στο Κογκρέσο. Ο επικεφαλής της FED επανέλαβε πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις. Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη, οι κεντρικές τράπεζες σε Βρετανία, Ελβετία και Νορβηγία προχωρούσαν σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, ενισχύοντας τις ανησυχίες γύρω από την παγκόσμια ανάπτυξη.
«Οι επενδυτές σίγουρα έδειξαν τους φόβους μιας ύφεσης στις ΗΠΑ, καθώς και μιας παγκόσμιας ύφεσης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της AXS Investments Greg Bassuk. «Τα επίπεδα πληθωρισμού παραμένουν αυξημένα και η πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ παραμένει σίγουρα ο οδηγός των επενδυτών».
«Οι αγορές έχουν δεχτεί κάποιες πιέσεις μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed,Τζερόμ Παόυελ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι είναι πιθανό να αυξηθούν τα επιτόκια ξανά 1-2 φορές αργότερα φέτος», σχολίασε από την πλευρά του ο Yung-Yu Ma, επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής της BMO Wealth Management.
Πτωτική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 3,74% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 4,76%
Στα μάκρο της ημέρας, η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ έχασε ένα μέρος της ορμής της τον Ιούνιο, με την ανάκαμψη στον κλάδο των υπηρεσιών να επιβραδύνει και τη μεταποίηση να συρρικνώνεται, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η S&P Global. Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει μεταποίηση και υπηρεσίες υποχώρησε τον Ιούνιο στο 53,0 από 54,3 τον Μάιο, διολισθαίνοντας σε χαμηλό τριών μηνών. Ο δείκτης παρέμεινε πάντως για πέμπτο διαδοχικό μήνα πάνω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr