Παράλληλα, οι επενδυτές περιμένουν τη νέα αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve κατά 25 μονάδες βάσης, με το τοπίο να παραμένει θολό σχετικά με το πότε θα προχωρήσει η κεντρική τράπεζα στο «πάγωμα» των αυξήσεων.
Στις συναλλαγές της Τρίτης, ο Dow Jones και ο Nasdaq υποχώρησαν κατά 1,08% έκαστος και έκλεισαν στις 33.684,53 και στις 12.080,51 μονάδες, αντίστοιχα. Παράλληλα, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 1,17% στις 4.119,27 μονάδες.
Ο περιφερειακός τραπεζικός δείκτης KBW έφτασε ενδοσυνεδριακά στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2020, κλείνοντας με απώλειες άνω του 6%. Οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ παρέτειναν τις απώλειες της Δευτέρας μετά την κατάρρευση της First Republic Bank. Σημειώνεται ότι τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας αγοράστηκαν από την JPMorgan, σε μια συμφωνία που μεσολάβησε η Federal Deposit Insurance Corp. Μεταξύ των τραπεζικών μετοχών, που κατέγραψαν ισχυρή πτώση, είναι η PacWest, η Western Alliance και η Comerica.
Η μετοχή της JPMorgan υποχώρησε κατά 1,6%, δίνοντας πίσω ένα «κομμάτι» από τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, που αποκόμισε λόγω της εξαγοράς των assets της First Republic. Άλλες μεγάλες τράπεζες, όπως η Goldman Sachs και η Citigroup, σημείωσαν επίσης πτώση άνω του 2%, ενώ η Bank of America κινήθηκε χαμηλότερα κατά 3%.
Οι μετοχές της ενέργειας υποχώρησαν μαζί με τις τιμές του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενδέχεται να μην είναι σε θέση έως την 1η Ιουνίου να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις πληρωμών, χωρίς νομοθεσία για την αύξηση του ορίου δανεισμού.
Στα μάκρο της ημέρας, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021 υποχώρησε ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι κενές θέσεις ανήλθαν σε συνολικά 9,59 εκατομμύρια, από τα περίπου 10 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο. Ο αριθμός των ατόμων που εγκατέλειψαν την εργασία τους μειώθηκε ελαφρώς στα 3,9 εκατομμύρια και έτσι οι παραιτήσεις είναι πλέον κάτω των 4 εκατ. για τρεις συνεχόμενους μήνες - η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό από το 2021.
Νέο κύμα πωλήσεων για το πετρέλαιο
Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ανήσυχοι για τις προοπτικές της ζήτησης σε ένα περιβάλλον αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης
Η ανησυχία για περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας ή και ύφεσης τους επόμενους μήνες σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχει επανέλθει στο προσκήνιο, καθώς η Federal Reserve την Τετάρτη και στη συνέχεια η ΕΚΤ την Πέμπτη, αναμένεται να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων τους.
Στο πεδίο των συναλλαγών, το αργό παραδόσεως Ιουνίου υποχώρησε κατά 4 δολάρια ή 5,3% και έκλεισε στα 71,66 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 24 Μαρτίου. Αντίστοιχα, το Brent Ιουλίου έχασε 3,99 δολάρια ή 5% στα 75,32 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures.
Πάνω από τα 2.000 δολάρια ο χρυσός
Ο χρυσός φαίνεται πως επωφελείται από τις τραπεζικές πιέσεις στη Wall Street, με αποτέλεσμα να κλείσει εκ νέου ανοδικά, ξεπερνώντας μάλιστα το ψυχολογικό όριο των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά, καθώς οι επενδυτές τοποθετούνται στο ασφαλές καταφύγιο του πολύτιμου μετάλλου.
Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου κέρδισε 31,10 δολάρια ή 1,6% στα 2.023,30 δολάρια ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Απριλίου.
Το ασήμι παραδόσεως Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 39 cents ή 1,5% και έκλεισε στα 25,62 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ αντίθετα ο χαλκός Ιουλίου έχασε 7 cents ή 1,8% στα 3,86 δολάρια η λίβρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr