Ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,30% στις 33.987,18 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,34% στις 4.151,80 μονάδες και ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,28% στις 12.157,72 μονάδες.
Η περίοδος των αποτελεσμάτων συνεχίστηκε τη Δευτέρα με τα αποτελέσματα της State Street και της Charles Schwab. Οι μετοχές της Schwab, οι οποίες έχουν δεχθεί πιέσεις εν μέσω φόβων ότι η χρηματιστηριακή εταιρεία μπορεί να έχει παρόμοια μοίρα με την Silicon Valley Bank, αυξήθηκαν 2,4% χάρη στην αύξηση των κερδών παρά τη μείωση των καταθέσεων. Η State Street υποχώρησε κατά 10,6%, καθώς δεν ικανοποίησε τις προηγούμενες εκτιμήσεις.
Προηγήθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι τραπεζικοί γίγαντες Wells Fargo, JPMorgan, Citigroup και BlackRock, οι οποίοι ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Όμως τα αποθαρρυντικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις έδειξαν επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών κατά 1% τον Μάρτιο και οδήγησαν τις αγορές χαμηλότερα την Παρασκευή. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα ακολουθήσουν οι Bank of America και Morgan Stanley αντίστοιχα, ενώ το ενδιαφέρον είναι στραμμένο και στα εταιρικά αποτελέσματα από τις Tesla, IBM και Netflix. Τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 αναμένεται να έχουν μειωθεί κατά 4,8% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv IBES.
Την ίδια στιγμή, αναμένονται και σχόλια από αξιωματούχους της Federal Reserve που θα μπορούσαν να δώσουν επιπλέον πληροφορίες για την πορεία των επιτοκίων και της αμερικανικής οικονομίας. Ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ, Thomas Barkin, δήλωσε ότι θέλει να δει περισσότερες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχωρεί προς τον στόχο του 2%.
Στα μάκρο της ημέρας, η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Νέας Υόρκης πέρασε σε θετικό πρόσημο για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης Empire State Manufacturing Survey εκτινάχθηκε πάνω από 35 μονάδες στο 10,8.
Στο «κόκκινο» το πετρέλαιο και ο χρυσός
Με βαριές απώλειες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Δευτέρας για τις τιμές του πετρελαίου, καθώς η άνοδος του δολαρίου σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για νέες αυξήσεις επιτοκίων από την Fed επιβάρυναν περαιτέρω το κλίμα.
Παράλληλα, τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Ειδικότερα, μειώθηκαν κατά 1,58 εκατ. βαρέλια στα 368 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που τελείωσε στις 14 Απριλίου. Πρόκειται για τα χαμηλότερα αποθέματα από τον Οκτώβριο του 1983.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent υποχώρησαν κατά 1,8% στα 84,76 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Μαΐου κατέγραψε απώλειες στο Nymex της τάξεως του 2,1%, κλείνοντας στα 80,83 δολάρια το βαρέλι. Υπενθυμίζεται ότι και τα δύο συμβόλαια σημείωσαν την τέταρτη εβδομάδα κερδών τους την περασμένη εβδομάδα, το μεγαλύτερο σερί τέτοιου είδους από τα μέσα του 2022.
Πτώση σημείωσε και ο χρυσός, με το πολύτιμο μέταλλο να επεκτείνει το αρνητικό σερί των προηγούμενων ημερών, έχοντας υποχωρήσει ενδοσυνεδριακά κάτω από το ψυχολογικό όριο των 2.000 δολαρίων.
Τα συμβόλαια παραδόσεως Μαΐου του χρυσού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης έχασαν 0,6% και διαμορφώθηκαν στα 2.003,1 δολάρια ανά ουγγιά, έχοντας φτάσει ενδοσυνεδριακά ακόμα και ως τα επίπεδα των 1.993 δολαρίων ανά ουγγιά. Τα futures του χρυσού είχαν να διαπραγματευτούν κάτω από τα 2.000 δολάρια από τις 10 Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.
Παράλληλα, το ασήμι Μαΐου σημείωσε απώλειες 1,6% στα 25,045 δολάρια ανά ουγγιά και ο χαλκός Μαΐου έχασε 1% και έκλεισε στα 4,066 δολάρια ανά λίβρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr