Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,37% και έκλεισε στις 440,10 μονάδες, στη Γερμανία ο DAX έχασε 1,66% στις 14.957,23 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,26% στις 7.405,45 μονάδες, ενώ στη Γαλλία ο CAC 40 έπεσε κατά 1,74% στις 7.015,10 μονάδες.
Ακόμα, στην Ιταλία ο FTSE MIB κατέγραψε ισχυρές απώλειες -2,23% στις 25.892,18 μονάδες και στην Ισπανία ο IBEX 35 κινήθηκε επίσης χαμηλά κατά 1,98% στις 8.792,50 μονάδες.
Πέρα από τον τραπεζικό κλάδο που είχε απώλειες της τάξεως του 3,8% ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν και οι κατασκεύες (-3,1%) και οι μετοχές ενέργειας (-2,8%).
Σειρά στην τραπεζική κρίση, είχε η Deutsche Bank, με τη μετοχή της να φτάνει το χαμηλό του -14% ενδοσυνεδριακά και να ολοκληρώνει στο -8,5%.
Κανένα από τα μεγάλα χρηματιστήρια δε φάνηκε ικανό να υψώσει τείχος απέναντι στις τραπεζικές υποχωρήσεις που έχουν κατακλύσει όλες τις διεθνείς αγορές, μαζί και το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Επί του παρόντος, οι διαβεβαιώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ για την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, αλλά και του Γερμανού Καγκελάριου, Όλαφ Σόλτς για τις αντοχές της Deutsche Bank δε φάνηκε να πείθουν το επενδυτικό κοινό.
Επιπλέον, μετά την Fed που αύξησε τα επιτόκιά της κατά 25 μ.β, ακολούθησαν και τα αυξημένα επιτόκια της BoE, στο 4,25%, αφού όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της προέχει ο στόχος της επαναφοράς του πληθωρισμού στο 2%, με τη βρετανική τράπεζα να σημειώνει την 11η διαδοχική αύξηση.
Nα σημειωθεί επίσης ότι την εβδομάδα αυτή, η Citigroup υποβάθμισε τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα σε «neutral» από «overweight», λόγω των επιπτώσεων της συνεχιζόμενης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
Τα μάκρο των ευρωαγορών
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη σημείωσε επιτάχυνση το Μάρτιο με ώθηση από τις ισχυρές δαπάνες για υπηρεσίες.
Παραμένει ωστόσο η μειωμένη ζήτηση για μεταποιημένα αγαθά στα ευρωπαϊκά εργοστάσια. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον PMI της S&P Global, έφτασε σε υψηλό 10 μηνών στις 54,1 μονάδες από τις 52 του Φεβρουαρίου.
Τέλος, σε υψηλό επίπεδο έφτασαν οι λιανικές πωλήσεις στην Βρετανία για τον Φεβρουάριο για δεύτερο σερί μήνα. Ο όγκος των αγαθών που πωλήθηκαν σε καταστήματα και διαδίκτυο αυξήθηκε κατά 1,2% από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr