Οι εναλλαγές των προσήμων ήταν συνεχείς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, με τους traders να συνεχίζουν να κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα, αλλά ταυτόχρονα να λαμβάνουν τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι η κατάσταση στις αγορές είναι υπό έλεγχο.
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,28% στις 31.819,14 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,13% στις 3.856,53 μονάδες, ενώ αντίθετα ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,45% στις 11.188,84 μονάδες. Αυτή ήταν η πέμπτη σερί πτώση για τον Dow Jones. Στις τραπεζικές μετοχές, η First Republic Bank έκλεισε με απώλειες 61,83% και η Western Alliance Bancorp υποχώρησε κατά 47,06%, ενώ οι μετοχές αμφότερων τελούσαν κατά διαστήματα σε αναστολή διαπραγμάτευσης. Η PacWest Bancorp έχασε πάνω από 21%, η Charles Schwab έπεσε περίπου 11,5% και η Zions Bancorp υποχώρησε 25,7%.
Σημειώνεται ότι οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές ξεκίνησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία των καταθετών των τραπεζών στο σύνολό τους, την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ξεκαθάρισε πως το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα παραμένει ισχυρό. «Καμία ζημία που σχετίζεται με την εξυγίανση της Silicon Valley Bank δεν θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους η Fed, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγγύησης Καταθέσεων.
Από την άλλη πλευρά, αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν πλέον πως δε θα υπάρξει νέα αύξηση επιτοκίων από την Fed, με τα νέα δεδομένα να φέρνουν αυτή την καλή είδηση για τους επενδυτές. Μάλιστα, το ενδεχόμενο μη αύξησης έρχεται την ώρα που προηγουμένως η συζήτηση ήταν για το αν η ομοσπονδιακή τράπεζα θα αυξήσει το κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ κατά 25 μονάδες βάσης ή 50 μ.β. Η νομισματική επιτροπή της Fed (FOMC) συνεδριάζει στις 21 και 22 Μαρτίου. Η επενδυτική κοινότητα αναμένει την Τρίτη τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Πρόκειται για την τελευταία σημαντική ανακοίνωση πριν από τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.
Πέρα από την αλλαγή σκηνικού στα επιτόκια, ώθηση στη Wall Street παρείχε η συμφωνία για την εξαγορά «μαμούθ» της εταιρείας φαρμάκων κατά του καρκίνου Seagen από την Pfizer, έναντι 43 δισ. δολαρίων. Οι μετοχές της Seagen σημείωσαν άλμα 14,5%, ενώ η Pfizer έκλεισε στο +1,2%.
Οι τράπεζες «ρίχνουν» το πετρέλαιο και «απογειώνουν» τον χρυσό
Στο «κόκκινο» έκλεισαν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank και το γενικότερο τραπεζικό sell off στις αγορές ενίσχυσαν τους φόβους των επενδυτών για πιθανή ύφεση, η οποία με τη σειρά της αναμένεται να επηρεάσει δραστικά τη ζήτηση του «μαύρου χρυσού».
«Οι επενδυτές ενέργειας δεν περίμεναν ότι η κατάρρευση του 16ου μεγαλύτερου πιστωτή στην Αμερική θα πυροδοτούσε ένα μεγάλο κύμα απομάκρυνσης από το ρίσκο που θα έστελνε το αργό brent κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda σε σημείωμα του, σύμφωνα με το Marketwatch.
Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Απριλίου υποχώρησε κατά 1,88 δολάρια ή 2,5% και έκλεισε στα 74,80 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Παράλληλα, το Brent Μαΐου έχασε 2,01 δολάρια ή 2,4% και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 80,77 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures.
Από την άλλη πλευρά, ο χρυσός έκλεισε σε υψηλό πέντε εβδομάδων, καθώς το ανταγωνιστικό δολάριο αποδυναμώθηκε και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν προσωρινά, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να καταφύγουν σε πιο ασφαλείς επενδύσεις, υπό τον φόβο της τραπεζικής κρίσης που προκάλεσε η κατάρρευση της SVB.
«Ο χρυσός ήταν ένας από τους λίγους ωφελούμενους από την κατάρρευση της Silvergate και της Silicon Valley Bank, με το πολύτιμο μέταλλο να βλέπει την τιμή του να αυξάνεται κοντά στα 1.900 δολάρια η ουγγιά τη Δευτέρα το πρωί», δήλωσε στο Marketwatch ο Rupert Rowling, αναλυτής στην Kinesis Money.
Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, το συμβόλαιο Απριλίου του χρυσού έκλεισε στα 1.916,5 δολάρια η ουγγιά με άλμα 2,6% ή 49,3 δολαρίων, καταγράφοντας το υψηλότερο κλείσιμο από τις 2 Φεβρουαρίου. Το ασήμι παραδόσεως Μαΐου πραγματοποίησε ράλι 6,9% στα 21,92 δολάρια και ο χαλκός σημείωσε μικρά κέρδη 0,6% στα 4,05 δολάρια η λίβρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr