Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ έδειξαν ότι η επιθετική νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας μειώνει τις πληθωριστικές πιέσεις, παρόλο που οι ανησυχίες για τα κρούσματα COVID στην Κίνα εξακολουθούν να υφίστανται.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,71%, αλλά κλείνει το έτος με πτώση 19%, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοσή του από το 2008.
Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οικονομική επιβράδυνση, ενώ η αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο γρήγορα θα ανακάμψει η οικονομία της Κίνας μετά την άρση των ελέγχων για τον COVID έχει κρατήσει τις αγορές υποτονικές.
«Η αποφυγή μιας ύφεσης είναι μια δύσκολη υπόθεση», δήλωσε ο Βίσνου Βαράθαν, επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής της Mizuho Bank, σημειώνοντας ότι οι πιθανότητες δείχνουν ότι οικονομίες δεν θα βγουν αλώβητες από τη σύσφιξη της παγκόσμιας πολιτικής.
Πηγαίνοντας στο 2023, ο πληθωρισμός πρέπει ακόμη να νικηθεί και οι επενδυτές θα είναι επίσης επιφυλακτικοί για τις γεωπολιτικές εντάσεις που προκύπτουν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις διπλωματικές πιέσεις για την Ταϊβάν, επισημαίνουν οι αναλυτές.
Οι Κινέζοι ηγέτες έχουν δεσμευτεί να εντείνουν τις προσαρμογές της πολιτικής για να μετριάσουν τον αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές από την αύξηση των μολύνσεων από τον COVID-19.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναμένεται να υποστεί επιβράδυνση της παραγωγής και της κατανάλωσης των εργοστασίων βραχυπρόθεσμα, καθώς οι εργαζόμενοι και οι αγοραστές αρρωσταίνουν.
Το σύστημα υγείας της Κίνας βρίσκεται υπό πίεση λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων από τότε που η χώρα άρχισε να καταργεί την πολιτική «μηδενικού COVID» στις αρχές του μήνα, με αρκετές χώρες να επιβάλλουν ή να εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στους ταξιδιώτες από την Κίνα.
Οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν απότομα υψηλότερα μέσα σε μια νύχτα, ενισχυμένες από τα στοιχεία που δείχνουν αυξανόμενες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ, που υποδηλώνουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed ενδέχεται να αρχίσουν να μειώνουν τη ζήτηση εργασίας στον αγώνα της κατά του πληθωρισμού.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ΗΠΑ βρισκόταν σε καλό δρόμο για την καλύτερη ετήσια επίδοσή του εδώ και επτά χρόνια. Ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος μετρά το δολάριο έναντι έξι βασικών νομισμάτων, υποχώρησε 0,01% την Παρασκευή, αλλά μπαίνοντας στις τελευταίες λίγες ώρες διαπραγμάτευσης του 2022, είχε κερδίσει σχεδόν 9% κατά τη διάρκεια του έτους.
Η στερλίνα ήταν έτοιμη για τη χειρότερη επίδοσή της έναντι του δολαρίου από το 2016, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η λίρα διαπραγματεύτηκε τελευταία στα 1,2043 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 0,07% σε ημερήσια βάση. Έχει υποτιμηθεί περίπου 11% για το έτος.
Το ιαπωνικό γεν ενισχύθηκε 0,25% έναντι του δολαρίου στα 132,64 ανά δολάριο την Παρασκευή. Το ευρώ υποχώρησε 0,02% στα 1,0659 δολάρια.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei παρέμεινε αμετάβλητος, κλείνοντας στις 26.094,50 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ανέβηκε 0,44% στις 19.828 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ανέβηκε 0,51% στις 3.089,26 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 0,18% στις 11.015,99 μονάδες.
Ο Taiwan Weighted ενισχύθηκε 0,37% και έκλεισε στις 14.137,69 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.038,70μονάδες, κερδίζοντας 0,26%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr