Τόσο το δολάριο όσο και οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν υψηλότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, δήλωσε ότι τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να κυμαίνονται από 5% έως 7% για να περιορίσουν επαρκώς τον πληθωρισμό.
Αυτό ήταν ένα πλήγμα για τους επενδυτές που είχαν στοιχηματίσει ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν στο 5% και είδαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμοιβαίων κεφαλαίων της Fed να οδηγούνται σε sell off, καθώς οι αγορές δίνουν πλέον περισσότερες πιθανόττητες τα επιτόκια να φτάσουν τώρα στο 5-5,25%, αντί στο 4,75-5,0%.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας αναπήδησε 0,5%, έπειτα από διολίσθηση τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.
Τα κινεζικά blue chip παρέμειναν σταθερά εν μέσω αναφορών ότι το Πεκίνο είχε ζητήσει από τις τράπεζες να ελέγξουν τη ρευστότητα στην αγορά ομολόγων αφού οι ραγδαίες αποδόσεις προκάλεσαν απώλειες σε ορισμένους επενδυτές.
Υπήρχαν επίσης ανησυχίες ότι μια αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα θα έθετε σε κίνδυνο τα σχέδια για χαλάρωση των αυστηρών περιορισμών μετακίνησης που έχουν «στραγγαλίσει» την οικονομία.
Ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία έφτασε σε υψηλό 40 ετών, καθώς το αδύναμο γιεν ενίσχυσε το κόστος εισαγωγών.
Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή της Ιαπωνίας για τον Οκτώβριο αυξήθηκε 3,6% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, υψηλότερο από το αναμενόμενο και με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Φεβρουάριο του 1982, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.
Ωστόσο, η Τράπεζα της Ιαπωνίας υποστηρίζει ότι ο πληθωρισμός οφείλεται κυρίως στο ενεργειακό κόστος που είναι εκτός του ελέγχου της και ότι η οικονομία χρειάζεται συνεχείς διευκολυντικές πολιτικές.
Η κατάσταση ήταν ριζικά διαφορετική στη Βρετανία, όπου ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ είχε μόλις ανακοινώσει αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές ότι η κυβέρνηση κάνει σοβαρές κινήσεις για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 0,11%, κλείνοντας στις 27.899,77 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έπεσε 0,30% στις 17.991 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε 0,58% στις 3.097,24 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 0,37% στις 11.180,43 μονάδες.
Ο Taiwan Weighted υποχώρησε 0,21% και έκλεισε στις 14.504,99 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε κέρδη 0,06% στις 2.444,48 μονάδες.
Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.151,80 μονάδες, κερδίζοντας 0,23%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr