Ο Dow Jones, που από εκεί που έχανε 500 μονάδες βρέθηκε να κερδίζει 900, κατέγραψε άνοδο 2,83% στις 30.038,72 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 2,59% στις 3.669,50 μονάδες και ο Nasdaq έκλεισε με κέρδη 2,23% στις 10.649,15 μονάδες. Το πρωτοφανές αυτό ριμπάουντ έδωσε «ανάσα» στην χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ και ξεκόλλησε τον τεχνολογικό δείκτη (Nasdaq) από το χαμηλό δύο ετών.
Επιπλέον, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ έφτασε στο 4,2153% αν και αργότερα αποκλιμακώθηκε στο 3,9056%.
Οι κλάδοι της ενέργειας και των τραπεζών ήταν αυτοί που έδωσαν τη μεγαλύτερη ώθηση για το comeback της Wall Street. Ωστόσο, η άνευ προηγουμένου μεταβλητότητα που παρατηρήθηκε σήμερα δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό, καθώς φανερώνει πως η αγορά βρίσκεται σε σύγχυση και κάθε μέρα δεν ξέρει κανείς τι επιφυλάσσει.
Σε ό,τι αφορά τα πολυαναμενόμενα στοιχεία για τον ετήσιο πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 8,2% τον Σεπτέμβριο, οριακά μειωμένος από το 8,3% του Αυγούστου, ωστόσο οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 8,1%. Παράλληλα ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε 6,6% σε σχέση με πέρσι, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1982.
Σε άλλα μάκρο, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας σημείωσε οριακή άνοδο την περασμένη εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις ενισχύθηκαν κατά 9.000 στις 228.000. Τα αιτήματα για παράταση υφιστάμενων επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν οριακά στα 1,368 εκατ. από τα 1,365 εκατ. της εβδομάδας που είχε προηγηθεί.
Πλέον τα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται στα οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου των τραπεζών, με τέσσερις κολοσσούς του κλάδου (JPMorgan, Citigroup, Morgan Stanley και Wells Fargo) να προβαίνουν σε ανακοινώσεις την Παρασκευή (14/10).
«Άλμα» για το πετρέλαιο
Τέλος στο αρνητικό σερί των τεσσάρων προηγούμενων συνεδριάσεων μπήκε σήμερα για τις τιμές του πετρελαίου, με τα χαμηλά αποθέματα diesel στις ΗΠΑ να παρέχουν στήριξη στον «μαύρο χρυσό».
Ειδικότερα, τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 4,9 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 7 Οκτωβρίου στα 106,1 εκατ. βαρέλια, τα χαμηλότερα από τον Μάιο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ, έναντι προσδοκιών για πτώση 2 εκατ. βαρελιών.
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, καθώς και οι «μαύρες» προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) ο οποίος κάνει λόγο για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία λόγω των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου από πλευράς OPEC+.
Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Δεκεμβρίου κέρδισε 2,12 δολάρια ή 2,3% στα 94,57 δολάρια το βαρέλι, ενώ και το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Νοεμβρίου σημείωσε άνοδο 1,84 δολαρίων ή 2,1% στα 89,11 δολάρια το βαρέλι.
Ήπια πτώση για τον χρυσό
Οριακές απώλειες κατέγραψε σήμερα ο χρυσός, με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και την ισχυροποίηση του δολαρίου να επηρεάζουν το πολύτιμο μέταλλο.
«Οι πρόσφατες κινήσεις στις τιμές του χρυσού παραμένουν στενά συνδεδεμένες με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και όχι με τα τρέχοντα πληθωριστικά επίπεδα» σημείωσε ο Tom Hainlin, στέλεχος παγκόσμιας επενδυτικής στρατηγικής στην U.S. Bank Wealth Management.
Στο πεδίο των συναλλαγών, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 50 σεντς ή λιγότερο από 0,1% στα 1.677 δολάρια ανά ουγγιά. Το ασήμι Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 2 σεντς ή 0,1% στα 18,918 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ ο χαλκός Δεκεμβρίου πρόσθεσε 2 σεντς ή περίπου 0,5% στα 3,4405 δολάρια η λίβρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr