Ο Dow Jonew έχασε 643,13 μονάδες ή 1,91%, στις 33.063,61, o S&P 500 υποχώρησε 2,14% στις 4.137,99 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε 2,55% στις 12.381,57 μονάδες. Ήταν η χειρότερη ημέρα διαπραγμάτευσης από τις 16 Ιουνίου για τον Dow Jones και τον S&P 500.
Αυτές οι απώλειες έρχονται έπειτα από μια εβδομάδα στα «κόκκινα», που έσπασε ένα κερδοφόρο σερί τεσσάρων εβδομάδων για τον S&P 500. Ωστόσο, ο ευρύτερος δείκτης της αγοράς παραμένει 13% πάνω από τα χαμηλά του Ιουνίου.
Οι επενδυτές αναμένουν μια ασταθής εβδομάδα συναλλαγών ενόψει των πιο πρόσφατων σχολίων του προέδρου της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ για τον πληθωρισμό στο ετήσιο οικονομικό συμπόσιο της κεντρικής τράπεζας στο Jackson Hole.
«Όταν βλέπετε την αγορά αυτή τη στιγμή να πέφτει έτσι, αυτό σημαίνει ότι η αγορά λέει ότι η Fed πρέπει να είναι πιο επιθετική για να επιβραδύνει περαιτέρω την οικονομία αν θέλει να μειώσει τον πληθωρισμό», εξήγησε ο Ρόμπερτ Κάντγουελ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Upholdings.
Οι τεχνολογικές μετοχές υποχώρησαν λόγω ανησυχιών για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, με την Amazon να υποχωρεί 3,6%. Οι μετοχές ημιαγωγών έπεσαν επίσης, με τη Nvidia να υποχωρεί 4,6%.
Ήπιες διακυμάνσεις για το πετρέλαιο
Πιο ήρεμα ήταν τα πράγματα για το πετρέλαιο η Δευτέρα, καθώς απομακρύνθηκε από τα χαμηλά προηγούμενων ημερών, μετά και τις διαβεβαιώσεις της Σαουδικής Αραβίας ότι ο OPEC+ έχει τα μέσα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην αγορά.
Την ίδια ώρα, επικρατεί ανησυχία για επιβράδυνση της ζήτησης από την πλευρά της Κίνας, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, λόγω της κρίσης ρεύματος στα νοτιοδυτικά που προκλήθηκε από τον καύσωνα.
Το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε 0,12% στα 90,55 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ έχασε 0,03% στα 96,69 δολάρια το βαρέλι.
Σε χαμηλό μήνα ο χρυσός
Η τιμή του χρυσού υποχώρησε σε χαμηλό σχεδόν ενός μήνα, καθώς παρατηρείται sell off στα μέταλλα εν μέσω εκτίναξης του δολαρίου.
«Βαρίδι» είναι και τα σενάρια για άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από την Federal Reserve.
Ο χρυσός υποχώρησε 0,84% σα 2.748,05 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι έχασε 1,03% στα 18,872 δολάρια η ουγγιά, ενώ ο χαλκός έπεσε 0,34% στα 3,652 δολάρια η λίβρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr