Ο Dow Jones υποχώρησε 0,46%, ή 142,62 μονάδες, στις 30.630,17, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 0,31% στις 3.789,90 μονάδες. Ο Nasdaq, αντίθετα, σημείωσε άνοδο 0,03% για να τερματίσει στις 11.251,18 μονάδες.
«Εάν οι τράπεζες αποτελούν το βαρόμετρο ολόκληρης της οικονομίας, καθώς και αυτό που είναι πιθανό να λάβουμε από άλλες αναφορές κερδών στο μέλλον, θα είναι ένα άσχημο τρίμηνο», δήλωσε ο Σαμ Στόβαλ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της CFRA.
Τα αποτελέσματα των κερδών από τις μεγάλες τράπεζες την Πέμπτη πρόσφεραν περαιτέρω ενδείξεις για την υγεία της οικονομίας των ΗΠΑ για τους φόβους μιας ύφεσης.
Οι μετοχές της JPMorgan Chase βυθίστηκαν κατά 3,5% αφού η τράπεζα πρόσθεσε αποθεματικά για επισφαλή δάνεια και σταμάτησε τις αγορές μετοχών της, σηματοδοτώντας μια πιο προσεκτική οικονομική προοπτική. Καθώς τα κέρδη μειώθηκαν, ο διευθύνων σύμβουλος Τζέιμι Ντάιμον προειδοποίησε ότι η οικονομία θα μπορούσε να πληγεί από τον αυξανόμενο πληθωρισμό, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τη φθίνουσα καταναλωτική εμπιστοσύνη «κάποια στιγμή στην πορεία».
Οι μετοχές της Morgan Stanley υποχώρησαν 0,4% λόγω της απότομης πτώσης των εσόδων, ενώ η Goldman Sachs, η οποία πρόκειται να ανακοινώσει τα στοιχεία της τη Δευτέρα, υποχώρησε 3%.
Οι μεγάλες τεχνολογικές μετοχές παρουσίασαν μεικτά πρόσημα. Οι μετοχές της Apple και της Nvidia κέρδισαν περισσότερο από 1%, ενώ οι Meta Platforms, Salesforce και Amazon υποχώρησαν.
«Πιστεύουμε ότι είναι πιθανή μεγαλύτερη πτώση των μετοχών, κυρίως επειδή οι προσδοκίες για τα κέρδη είναι πολύ υψηλές», έγραψε ο Τζέιμι Φάχι της Citi.
Οι κινήσεις της Πέμπτης στην αγορά έρχονται αφού ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Ιούνιο ανέβηκε στο 9,1% και άνοιξε την πόρτα για μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας αργότερα αυτό το μήνα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμα και για αύξηση έως και 100 μονάδες βάσης.
Εν τω μεταξύ, η έκθεση του δείκτη τιμών παραγωγού του Ιουνίου, η οποία μετρά τις τιμές που καταβάλλονται στους παραγωγούς αγαθών και υπηρεσιών, έδειξε ότι οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν κατά 11,3% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν τον περασμένο μήνα, καθώς οι τιμές της ενέργειας εκτινάχθηκαν, πιέζοντας και άλλο τον πληθωρισμό.
Ακόμα, η αντιστροφή μεταξύ του διετούς επιτοκίου και του δεκαετούς, που αποτελεί ένδειξη μιας επικείμενης ύφεσης, κατέγραψε το μεγαλύτερο χάσμα από το 2000.
Ήπιες διακυμάνσεις για το πετρέλαιο, σταθερά κάτω από $100/βαρέλι
Με μικρές αυξομειώσεις ολοκλήρωσε την ημέρα το πετρέλαιο, με την τιμή του βαρελιού, πάντως, τόσο του αμερικανικού αργού, όσο και του μπρεντ, να κυμαίνεται κάτω από τα 100 δολάρια.
Οι τιμές επηρεάζονται ιδιαίτερα από τους φόβους ύφεσης παγκοσμίως, μετά και τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που εκτινάχθηκε στο 9,1%.
Τα στοιχεία στις ΗΠΑ δείχνουν μείωση της ζήτησης, η οποία υποχώρησε στα 18,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021, την ώρα που τα αποθέματα στη χώρα αυξήθηκαν έπειτα από ακόμα μία μεγάλη αποδέσμευση των στρατηγικών αποθεμάτων.
Την Πέμπτη, το αμερικανικό αργό υποχώρησε 0,03% στα 96,23 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κέρδισε 0,11% στα 99,68 δολάρια το βαρέλι.
Χαμηλό 15 μηνών για τον χρυσό
Σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο χρυσός, δεχόμενος ισχυρές πιέσεις και από το ενισχυμένο δολάριο, φτάνοντας σε χαμηλό 15 μηνών. Συγκεκριμένα, το πολύτιμο μέταλλο έχασε 1,57% στα 1.708,25 δολάρια η ουγγιά.
«Βουτιά» και για το ασήμι που κατέγραψε χαμηλό δύο ετών υποχωρώντας 4,41% στα 18,348 δολάρια η ουγγιά, ενώ και ο χαλκός έχασε 2,64% στα 3,2348 δολάρια η λίβρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr