Ο Dow Jones υποχώρησε πάνω από 200 μονάδες ή 0,67% στις 30.772,79, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 0,49% στις 3.800,15 μονάδες. Ο Nasdaq έπεσε 0,15% στις 11.247,58 μονάδες.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 9,1% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, ανεβαίνοντας ακόμη περισσότερο από την ένδειξη 8,6% του Μαΐου, η οποία ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από το 1981. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα από τον Dow Jones ανέμεναν ότι θα διαμορφωθεί στο 8,8%.
Ο βασικός ΔΤΚ, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 5,9% και πάνω από την εκτίμηση του 5,7%.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια ακόμα και κατά 100 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση, ενώ και το Beige Book της βλέπει τους φόβους ύφεσης να εντείνονται και τον πληθωρισμό να επιμένει.
Οι... ταλαιπωρημένες τεχνολογικές μετοχές Amazon, Netflix και Tesla επανήλθαν την Τετάρτη, σημειώνοντας άνοδο άνω του 1% η καθεμία παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για την ανάπτυξη. Η κίνηση έφερε για λίγο τον βαρύ τεχνολογικό Nasdaq σε θετικό έδαφος. Η μετοχή του Twitter σημείωσε άνοδο 8% καθώς η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης μήνυσε τον Έλον Μασκ.
Μαζί με την έκθεση για τον πληθωρισμό, οι επενδυτές συνέχισαν να παρακολουθούν τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου για ενδείξεις σχετικά με την υγεία των εταιρειών των ΗΠΑ. Οι μετοχές της Delta Air Lines σημείωσαν πτώση 6,3% μετά την δημοσίευση μικτών αποτελεσμάτων.
Κάτω από 100 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο
Ήπιες αυξομειώσεις κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου, αλλά τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ παρέμειναν κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Αν και η προμήθεια των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, οι traders συνεχίζουν να ανησυχούν για τη ζήτηση.
Τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα αποκάλυψαν σημαντική μείωση της ζήτησης για βενζίνη. Συγκεκριμένα, η συνολική προσφορά βενζίνης μειώθηκε κατά 8% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδας, στον μέσο όρο των 8,7 εκατ. βαρελιών την ημέρα.
Παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η χειρότερη κρίση ανεφοδιασμού πετρελαίου των τελευταίων δεκαετιών δείχνει πρώιμα σημάδια άμβλυνσης, καθώς η εξασθένηση του ρυθμού ανάπτυξης περιορίζει τη ζήτηση, ενώ οι κυρώσεις σε βάρος της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Ρωσίας έχουν μικρότερο αντίκτυπο στην παραγωγή από ό,τι αναμενόταν αρχικά.
Μάλιστα, μείωσε την πρόβλεψή του για τη ζήτηση το 2022 κατά 240.000 βαρέλια την ημέρα, στα 99,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, στη μηνιαία έκθεσή του, όπως και τις εκτιμήσεις του για τη ζήτηση το 2023, την οποία βλέπει μειωμένη κατά 280.000 βαρέλια ημερησίως, στα 101,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε 0,10% στα 95,94 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ έπεσε 0,17% στα 99,31 δολάρια το βαρέλι.
Κέρδη παρά τις πιέσεις για τον χρυσό
Έπειτα από δύο ημέρες απωλειών και παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, ο χρυσός κατέγραψε άνοδο, αντλώντας ώθηση και από την υποχώρηση του δολαρίου.
Το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκε 0,31% στα 1.730,15 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι ανέβηκε 0,92% στα 19,137 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός 0,88% στα 3,317 δολάρια η λίβρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr